“RENDEMENT VAN HET TALENT”

In Nederland bulkt het van het sporttalent!

In tal van sporten blinken landgenoten uit in disciplines en worden Europese titels, wereldkampioenschappen en Olympische medailles binnengesleept. Individueel en in teamverband scoren we er lustig op af en dat is in veel gevallen best opmerkelijk, gezien het feit, dat we eigenlijk maar een heel klein landje zijn. We gaan als Oranjegezinde natie vaak massaal achter onze topsporters staan, als successen worden behaald, titels lonken en een feestje op de loer ligt. Max Verstappen is een mega-talent in de Formule 1, dus is het circuit van Zandvoort jaarlijks volledig uitverkocht en overspoelen honderdduizenden racefans de badplaats. Femke Bol is een megageweldige atlete, die grossiert in titels, dus bij de onlangs gehouden FBK-games zat het knusse stadionnetje bommetje vol. De voetballers van Oranje konden tijdens het EK rekenen op de steun van het hele land en bij de halve finale trokken er maar liefst 100.000 fans naar Dortmund om deze talentvolle lichting te supporteren en er een feestje te bouwen.

Maar talent alleen is niet voldoende……

We gaan terug naar 4 juli 2012!

Op sportpark Villekamp speelde AZSV een oefenwedstrijd tegen PSV. De miljoenen-formatie uit Eindhoven startte de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen de Aaltense trots en het duel trok maar liefst dik 2700 toeschouwers. Bij de selectie van trainer Dick Advocaat was het 18-jarige talent Memphis Depay, inmiddels een volwaardig lid van de groep en zou de gelegenheid krijgen om zijn kwaliteiten te tonen tijdens dit duel. 

Het werd een one-man-show van de jongeling, die een voortreffelijke wedstrijd speelde en maar liefst 4 keer doel trof. De ene treffer was nog mooier dan de andere. Het was smullen geblazen voor het talrijke publiek en PSV had een fantastische groeibriljant in handen, dat was wel duidelijk. Depay speelde zich overtuigend in de selectie, was onbevangen op en buiten het veld en scoorde er lustig op los. De supertalentvolle aanvaller mocht al snel verschillende bekers omhoog houden en was een echte publiekslieveling, waarvoor de liefhebbers naar het stadion komen.

Uiteraard ging zijn naam spoedig in Europa rond en in 2015 verkaste het grootste Nederlandse talent sinds Marco van Basten naar Manchester United, maar veel verder dan het veroveren van de FA-cup kwam het eigenlijk niet in anderhalf  jaar. Hij kwam steeds meer op een zijspoor en besloot het bij Olympic Lyon te gaan proberen. Het talent was nog steeds geweldig groot, maar de prestaties op het veld bleven ver, heel ver achter. Memphis scoorde meer buiten de grasmat, door als rapper een plaat te lanceren. Als speler besloot hij het maar eens bij Barcelona te gaan proberen, maar ook hier wilde het niet echt lukken. De aanvaller was bovengemiddeld vaak geblesseerd en was vooral druk met herstellen van de lichamelijke malheur. Om de vrije tijd toch een beetje nuttig te besteden, ging Depay in de kleding en presenteerde zijn eigen merklijn. Na Barça vertrok “team Memphis” naar het Atletico van de razendfanatieke trainer Simeone. Veel euro`s, weinig speeltijd was het recept van de laatste seizoenen en de Madrilleense club besloot dan ook het contract met de Oranje-speler niet te verlengen. 

Vrijwel zonder ritme meldde Depay zich begin juni bij het keurkorps van bondscoach Ronald Koeman, die alle vertrouwen had in de talenten van Memphis in combinatie met zijn lichamelijke fitheid. De buitenwereld had zo haar bedenkingen, maar dat is ook wel logisch, want Nederland heeft immers dik 17 miljoen voetbalkenners. Toen de aanvaller ook nog eens met een witte haarband het veld betrad, ging het vooral daarover. Niet zo`n slimme afleidingsactie misschien, want eigenlijk is een dergelijke accessoire alleen voor de allergrootste sporthelden, zoals basketballegende Michael Jordan, `s werelds beste tennisser ooit Björn Borg en atleet Henk Lammers. Jazeker, het AVA`70-icoon heeft dik 30 marathons achter zijn naam staan en dan ben je een grootheid. De hardloop-ster draagt de band dan ook al enkele jaren en het is zeker niet ondenkbaar, dat hij ooit gespot is door Depay, die hier waarschijnlijk wel handel in zag. We kennen inmiddels het resultaat… in een mum van tijd was het belachelijke vodje uitverkocht en kon de voetballer weer een paar ton bijschrijven. 

Op het veld wilde het allemaal niet zo lukken met de vedette. Eigenlijk was de meest getalenteerde speler van de Oranje-selectie na 6 wedstrijden misschien wel het slechtste jongetje van de klas. Ongelofelijk maar waar……..

Inmiddels maken we ons op voor de Olympische Spelen in Parijs, waar tal van andere Nederlandse sporttalenten in de arena zullen verschijnen om het allerbeste in zichzelf naar boven te halen. 

Bij de atletieknummers gaat de aandacht vooral uit naar Femke Bol. De 24-jarige hardloopster is gezegend met allergruwelijkst veel talent en laat dit vrijwel altijd zien. De goedlachse blondine heeft inmiddels al een enorme waslijst aan titels en het plezier spat er werkelijk vanaf. En is het een keertje wat minder, dan is het talent zelfkritisch op haar eigen prestaties en doet ze er bij de trainingen nog een schepje bovenop.  Tijdens de laatste wedstrijd in eigen land, de FBK-Games was er sprake van een heuse “Bol-mania”. Het knusse Overijsselse stadionnetje zat helemaal vol met atletiekfans en de hoofdrolspeelster genoot met volle teugen. Momenteel werkt ze toe naar 8 augustus a.s. wanneer de finale van de 400 meter horden op de kalender staat. Een Oranje-mars van tienduizenden landgenoten, zoals bij het voetbal, in de richting van atletiek-arena in Parijs is niet erg aannemelijk. Dat het supertalent een medaille gaat scoren is vrijwel zeker, dat ze goud haalt zeker mogelijk. Wars van sterallures werkt ze toe naar het toernooi en zal topfit en vooral gretig aan de start staan om te gaan oogsten.

Memphis Depay en Femke Bol! 

Beide gezegend met onwaarschijnlijk veel sporttalent en toch zo verschillend. De voetballer heeft vooral financieel het maximale rendement uit zijn talenten gehaald, maar als speler veel te weinig prijzen gescoord. 

Bol jaagt telkens naar nieuwe records en eremetaal en ze heeft daar onwaarschijnlijk veel plezier in. De atlete haalt op het sportieve vlak het maximale rendement uit haar talent en hopelijk wordt Femke Bol dan ook op 8 augustus in Parijs gekroond tot het beste meisje van de klas!