Mark te Brake in het oranje hemd.
De groepstrainingen bij AVA`70 behoren al maandenlang tot het verleden, dus ook een meet-and- greet in het altijd gezellige clubhuis zit er helaas niet in. De wedstrijdkalender is blanco en de smaakmakende verenigingsactiviteiten staan in de ijskast, die vooralsnog hermetisch gesloten lijkt te zijn. Kortom… het is eigenlijk best wel kommer en kwel voor de AVA-janen. Via de media wordt gelukkig duidelijk dat de clubliefde het wint van de coronacrisis, maar het gemis van de hardloopmaten wordt door velen steeds heftiger. In de rubriek “De AVA-jaan in coronatijd,” peilen we de stemming van een clubgenoot. We vervolgen de serie met …….

Mark te Brake

Zonder anderen tekort te doen, mag Mark zonder meer gerekend worden tot één van de talentvolste atleten van AVA`70, die in betere tijden prachtige duels uitvocht met andere regionale toppers. Ook zijn eerste marathon verliep geweldig en smaakte naar meer. Echter, ook hij is voorlopig veroordeeld tot het maken van trainingsuren, want meer zit er ook voor hem niet in. De vorm is goed, de motivatie is er…..reikhalzend kijkt te Brake dan ook uit naar betere tijden! 

Hoe zien je hardlooptrainingen er momenteel uit?
Met het wegvallen van alle doelen wat betreft wedstrijden was het voor mij ook even wennen. Ik heb daarom de afgelopen maanden wel doorgetraind, maar in eerste instantie zonder schema en op een iets lagere frequentie dan normaal. Op deze manier word je weer extra scherp en heb je extra veel zin en motivatie om weer dubbel zo hard te trainen als er weer wedstrijden komen. Ik heb overigens geen moeite om te gaan hardlopen als er geen doelen zijn, daarvoor vind ik het hardlopen veel te leuk en is hardlopen de perfecte activiteit om je hoofd leeg te maken na een drukke dag. Sinds een week of 6 heb ik het schema weer opgepakt richting (hopelijk) het baanseizoen. Vorig jaar konden deze wedstrijden deels doorgang vinden doordat het op een afgesloten terrein is en je met maximaal 20 deelnemers in 1 serie start. De trainingen hiervoor zijn inmiddels dus weer in volle gang om van de zomer de persoonlijke records op de korte afstanden te kunnen verbeteren.

Wat doe je verder nog om je conditie op peil te houden?
Naast het hardlopen probeer ik ook af en toe wat op de racefiets of mountainbike te doen. Deze periode zonder hardloopwedstrijden is de perfecte periode om wat alternatieve trainingen doen, erg leuk voor de afwisseling! 

Wat mis je op hardloopgebied het meest in coronatijd?
Ik mis vooral de hardloopevenementen. Wat zou het heerlijk zijn om met zijn allen weer ergens aan een startstreep te staan met een startnummer op de borst. De gezamenlijke trainingen naar een doel, de spanning voor de wedstrijd, het racen tegen elkaar, het behalen van de finish en het napraten na een wedstrijd, ik kijk erg uit naar het moment dat dit weer kan. In eerste instantie een mooie regionale wedstrijd, maar ik kijk ook erg uit naar de voorbereiding en de wedstrijddag van die ene massale marathon (welke? Maakt me op dit moment ook niet uit.

Aprils` Prachtige Prijzenloop vormt een mooie afwisseling in het trainingsschema… Je gaat voor de Cabrio?
Dit prijzenfestival is een super initiatief. Je ziet dat mensen op zoek zijn naar een uitdaging en kijk eens wat een deelnemers voor dit spektakel! Mooi om te zien dat er zo veel mensen in beweging komen en dat het leeft in Aalten! Ik zie hardlopers aan de start staan, maar ook een hoop voetballers en wielrenners! Een aantal weken geleden vroeg Tim Mengerink mij of ik hem niet naar een snelle tijd wilde hazen op de 5km. Mijn voorstel, we doen mee met het Aprils prachtige prijzenloop. Onder de 27 jaar mogen we nog met een grotere groep samen lopen op een afgesloten accommodatie, dus zijn ook Stan Prinsen en mijn broertje Tim aangehaakt bij dit initiatief. Voor mij een hele mooie trainingsprikkel en voor de jongens een hele mooie kans om weer eens een wedstrijd gevoel te ervaren en op deze manier een snelle tijd te lopen. Om de (niet altijd betrouwbare) GPS geen kans te geven hebben we besloten om in elk geval de 3 en 5km op de baan te doen. Dit leverde afgelopen weekend direct al hele mooie tijden op na een jaar zonder wedstrijden, Tim Mengerink 9.23 min, Tim te Brake 9.33 min en Stan Prinsen 9.38min! Ik zelf klokte af op 9.11min (over onnauwkeurige GPS gesproken), dit was op 130 meter afstand van de officiële finish van de 3000 m op de baan.

Heb je nog een goede tip voor je clubgenoten?
Wat Aprils Prachtige Prijzenloop betreft, loop met meerdere horloges en lever de tijd in van het horloge die als eerste bij de te lopen afstand in. Nee zonder gekheid, geniet van het hardlopen in kleine groepjes en probeer te variëren in je trainingen. Op deze manier houd je het voor jezelf leuk en is elke training een afwisseling. Variëren kan bijvoorbeeld door een andere ronde te lopen dan de ronde die je normaal loopt of een standaard ronde tegengesteld te lopen. Dit kan ook door een klein stukje met de auto te rijden en de auto net buiten Aalten te parkeren en hier te genieten van de natuur in een gebied waar je normaal gesproken net niet zou komen met je duurloopje! Daarnaast houd je je trainingen leuk door te variëren in snelheid, als je interval doet, is dat uur een stuk sneller voorbij dan wanneer je altijd rustige loopjes doet. Hierbij kun je denken aan korte intervallen, maar ook een langer tempoblok van  bijv. 20 min op een iets hoger tempo dan je rustige duurloop tempo of een progressieve duurloop waarbij je elke kilometer bijvoorbeeld 5 sec per kilometer sneller probeert te lopen. 

Wil je verder nog iets kwijt?
Pas op voor blessures en loop niet te lang door met pijntjes! Als je een aantal maanden geen intervaltraining hebt gedaan of een stuk minder kilometers hebt hardgelopen en je gaat dit vanaf deze weken (in kleine groepjes) weer fanatiek oppakken bij de trainers van AVA ligt een blessure op de loer! Heb je een pijntje blijf daar dan niet te lang mee doorlopen totdat het echt een blessure is. Vaak is het namelijk met een paar simpele adviezen of tips te verhelpen. Op deze manier voorkom je dat je een langdurige periode niet meer kunt hardlopen. Voor deze kleine pijntjes heeft AVA het vrijblijvende inloopspreekuur in het leven geroepen. Elke dinsdag van 17.30 tot 18uur kun je in het clubhuis van AVA'70 hiervan gebruik maken, vooraf even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.