Het "Ploggers Team" 2024.

Zaterdag 16 maart jl. stond de actie NL-Doet centraal en bij AVA`70 greep men deze mogelijkheid aan om hieraan ook een positieve bijdrage te leveren. Op de kalender stond voor de trainingsgroepen “een plogtraining” genoteerd. Ploggen is een uit Zweden overgewaaide activiteit, waarbij tijdens een hardlooptraining onderweg al het zwerfvuil wordt meegenomen dat langs de weg, in de berm en tussen het struikgewas wordt aangetroffen. De verschillende trainingsgroepen vertrokken naar de buitengebieden van Aalten en besloten te ploggen, tijdens hun ronde. Er waren vuilniszakken, latex-handschoenen en een fietskar voor het peloton vuilnisrapers beschikbaar en dat bleek al snel hard nodig te zijn.

Er werd vanaf het vertrekpunt op het Kobus koers gezet in de richting van de provinciale weg, de N318, die vanwege een onderhoudsbeurt niet in gebruik was. Alle vrijheid dus om de berm eens even flink op te schonen en dit bleek geen overbodige luxe. Auto-onderdelen, heel veel plastic, handschoenen, medicatie, bierflessen… een oneindige hoeveelheid zwerfaval werd bij de meefietsende vuilnisman, André Ketelarij afgeleverd. Hij sorteerde het afval zo goed mogelijk en in een mum van tijd zat de eerste vuilniszak dan ook al vol. De geelhemden moesten bijzonder vaak bukken en de greppel induiken en dat is eigenlijk best een goede oefening voor hardlopers, maar de reden is natuurlijk minder. Afijn, toen Lintelo was bereikt zat de fietskar al boordevol en werd er snel een dropdepot gezocht om de eerste vracht afval achter te laten. Via Dale werd er weer koers gezet richting de startplek, maar het zakkenvullen hield nog steeds behoorlijk aan.

Terug op de plek van bestemming bij residentie Hillen op het Kobus stond dampende, lekkere koffie, thee en versgebakken brood klaar en werd de balans gepresenteerd. De Top 5 van grootvervuilers, jaargang 2024 zijn:

Voeding: Mc Donalds

Sigaretten: Naamloos

Energydrank: Red Bull

Drank: Hertog Jan (blik), Grolsch en Heineken

Snoep: Milka chocolade

Allemaal spul natuurlijk, waarvan hardlopers in ieder geval zeker geen grootverbruikers zijn, al was er van enige herkenbaarheid van merken zeker wel sprake.

Uiteindelijk leverden de plogtraining gelukkig veel waardering op van de mensen die de AVA-janen al vuilnis rapend aan het werk zagen, maar ook veel volle zakken met afval. Een flinke buit dus en hoewel hardlopers best dol zijn op goede resultaten, roept dit toch wel vraagtekens op.  Anderzijds kan gesteld worden, dat er nu in het buitengebied van Aalten toch een flinke hoeveelheid zwerfvuil minder te vinden is! Een schrale troost na een zeker wel gezellige trainingsactiviteit.

Om toch ook positief af te sluiten: de penningmeester van AVA`70 kan in ieder gaval het mooie bedrag van 5 euro bijschrijven, want tussen al het bermvuil was de vondst van dit biljet toch zeker ook een hoogtepuntje….