Hallo allemaal,

Vandaag stond er voor Petra en Jet weer een geplande marathon op de kalender, ditmaal de Galgenbergmarathon te Rhenen; start om 9.00 uur, dus vroeg uit de veren.

Deze "wilde" loop werd voor de 3e keer gehouden en kent een limiet aan deelnemers (ca. 75), zelf stond ik langere tijd op de wachtlijst maar door afzeggingen kreeg ik vorige week zaterdagavond bericht dat ik toch kon starten en beide dames vandaag gezelschap kon houden.

Het was een gastvrij onthaal en het ging er allemaal zeer relaxed aan toe; het weer was aangenaam en droog.

Er wordt in 4 groepen gelopen, de groep blijft onderweg bij elkaar ( iemand die langzamer wil kon zich naar een langzamere groep laten afzakken), elke 8 km zijn er lunchpauzes van een minuut of 4. Het is een continue heuvel op en heuvel af (zie hoogteprofiel site), parkoers op 90% onverhard terrein (door bossen en over paden).

Wij werden ingedeeld op basis van marathontijden in groep 2 en vertrokken 1 min. na de snelste groep, op kop liepen telkens 3 pacers die het tempo op ca 10/10,5 hielden en bovenaan een heuvel werd telkens iets ingehouden tot de laatste ook boven was.

Doordat de groep bij elkaar bleef raakte je met iedereen aan de praat, ik had al snel door dat ik met 1 á 2 marathons per jaar de Benjamin onder de lopers was want bijna iedereen trainde voor ultra afstanden tot in verre oorden (bv volgende week Cran Canaria 123 km!).

De omgeving was echter prachtig: waterplassen, bossen, heidevelden en ook het uitzicht vanaf hoger gelegen delen van het parkoer niet te vergeten; de eerste helft werd in 2:15 uur afgelegd.

Onderweg verging het ons drieën prima, konden het tempo met gemak volgen; al pratend werden de gelopen kilometers dan ook alsmaar meer, onderweg niet echt een idee van de reeds gelopen kilometers. De pauzes zorgden steeds voor het nodige herstel, we hebben heuveltraining voor het gehele jaar in één morgen afgewerkt.

De aankomst verraste ons een beetje, hadden nog niet het idee dat de 42 km al achter ons lagen. Met de eindtijd van 4:37 (voor een ieder van ons een tijdlengte record) zijn we dan ook zeer tevreden, ook al omdat we geen moment in de problemen kwamen.

Had zelf nog niet eerder de ervaring opgedaan met "lunchpauzes" en heb gemerkt dat een marathon lopen zonder "haast" te hebben óók zijn charme heeft; het was een gezellige dag en was in goed gezelschap.

Dit is een aanrader voor een ieder, maar de organisatie zal de limiet van het aantal lopers ca. 75 niet verhogen i.v.m. afspraken met de boswachterij. Bekijk ook even de site www.galgenbergmarathon.nl om een indruk van deze bijzondere marathon te krijgen.

Vandaag de schrijvende runner,

Henk