Mark te Brake in actie tijdens de Berg Run met in zijn kielzog Tim Mengerink.

Er zijn in de regio maar weinig wedstrijden, waar je kapot kunt gaan door het hoogteverschil. Uitzondering is echter de Sorba Bergrun, die Archeus organiseert op de voormalige vuilnisbelt. Zondag 16 oktober jl. was het weer zover en AVA`70 was in ruime mate vertegenwoordigd bij dit hardloopevenement. De weersomstandigheden waren uitstekend op deze zonnige herfstmorgen, dus dat kon zeker geen excuus zijn voor de geleverde prestatie. Het parcours begint met een afdaling, daarna een lichtglooiend bospad, een gravelstrook en dan…die vervelende pukkel omhoog. Samen 1500 meter, waarbij het maar weinigen echt lukt om lekker in het ritme te komen. Sterker nog, de hartslag knalt bij velen alle kanten op, evenals het tempo en het gevoel in de benen. En toch gingen tientallen atleten de uitdaging aan om de Winterswijkse berg te bedwingen.

Als eerste was het de beurt aan de jeugd om te dalen, te herstellen op het wat vlakkere gedeelte en tenslotte in de richting van de finish te klimmen. Bij de jongens bleek Glenn Wassink in uitstekende vorm en wurmde zich naar boven om een prachtige 2e plek te veroveren. Daarna was het de beurt aan de deelnemers aan de korte cross over 3,2 kilometer om hun klimkunsten te tonen. AVA`70 was voortreffelijk vertegenwoordigt, want bij de jeugd stonden bijna twintig geelhemden aan de start. Het mooie was dat deze gasten ook nog eens op de fiets was gekomen en na afloop zichzelf trakteerden op een gezellige middag. Hoe mooi is dat? Dan de wedstrijd…  De man in vorm, Tijn Piest had nog geen 11 minuten nodig om twee keer te dalen en te klimmen en scoorde de tweede plaats. Ook Stef Grotenhuis deed het meer dan uitstekend en hij werd knap derde. Bij de meisjes was er ook een podiumplek, namelijk voor Kyra Lampio, die hier wel heel, heel erg diep voor moest gaan.

Vijf afdalingen, maar vervelender nog, 5 beklimmingen voor de atleten op de lange run over 7,6 kilometer. De absolute favoriet was AVA-jaan Mark te Brake, die zich gelijk aan kop nestelde en clubgenoot èn trainingsmaatje Tim Mengerink in het kielzog meetrok. De rest volgde op gepaste afstand, bedeesd en gereserveerd omdat het klauterwerk vast en zeker pijn ging doen. Dat deed het bij de meesten ook, maar bij het laatste loodzware stukje, stonden ze daar… de fans van AVA`70. Schreeuwend, klappend, fotograferend en juichend hielpen ze alle deelnemers, maar vooral de clubgenoten door de moeilijke momenten heen. Het had heel veel weg van de beruchte en beroemde bocht 7 bij de beklimming van de Alp d`Huez. Opgeven is dan natuurlijk geen optie, al werd een glimlach ook bij elke passage moeilijker. Niet voor Mark te Brake overigens. Tenminste zo leek het, want hij nam meer en meer afstand van zijn concurrenten en liep zonder problemen naar de overwinning. Tim Mengerink was duidelijk “the best of de rest” en werd knap tweede. Naderhand gaf hij aan dat hij deze prestatie vooral te danken had aan zijn ouders, waarbij vader als coach en stimulator fungeert en moeder zorgt voor meer dan voortreffelijke sportmaaltijden. Prachtig toch, zo`n open en eerlijke reactie? Intussen ploeterden de overige atleten moeizaam voort, gesterkt door het kabaal van de AVA`70-fans.

De Bergrun in Winterswijk is een unieke wedstrijd, die dit keer werd overheerst op diverse fronten door AVA`70. Heel veel Aaltense deelnemers, nog meer fans en prachtige prestaties. En dan moeten we ook natuurlijk nog even vermelden dat de hoofdsponsor van de race,Sorba, onder leiding staat van een heuse AVA`70-atleet. En volgend jaar? Dan zijn de berggeiten van AVA echt weer van de partij, al zal de pukkel niet lager zijn en de pijn in de benen niet minder….. 

Meer Foto's