Normaal gesproken stroomt op Koningsdag de Markt in Aalten vol met hardlopers, om deel te nemen aan de Koningsloop die AVA`70 jaarlijks organiseert. Door het Corona-virus kon deze wedstrijd niet doorgaan, maar kwam de vereniging met een alternatief, namelijk een virtuele variant.

De jeugd kon deelnemen aan een Challenge, waarbij een zelfgekozen traject van 750 of 1500 meter afgelegd moest worden en dit op beeld werd gezet. Er kwamen in totaal meer dan 30 (!) filmpjes binnen, waarbij ruim 70 kinderen in actie kwamen. Het ontbrak bij de sportieve activiteiten zeker niet aan originaliteit. Daarnaast spatte de energie er vanaf en was duidelijk dat de kinderen erg genoten van de Challenge. Eén filmpje haalde zelfs het Jeugdjournaal en dat was natuurlijk bijzonder leuk. De kids hebben inmiddels allemaal een medaille ontvangen, die door de voorzitter van AVA`70, Rudi Meinen, hoogstpersoonlijk thuis is bezorgd. Waar maak je dat nog mee? 

De oudere jeugd en Senioren konden deelnemen aan een de virtuele Koningsloop. De bedoeling was, dat de atleten solo een zelfgekozen parcours aflegden van 5 kilometer en het resultaat vervolgens doorzonden naar het wedstrijdsecretariaat, waar het klassement opgemaakt werd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de zeer populaire Strava- en Garminapps op horloge en telefoon. De organisatie gaf de sportievelingen 2 dagen de kans om in actie te komen en een poging te wagen. Er kwamen bijna 100 hardlopers in actie en die waren lang niet allemaal afkomstig uit Aalten. Dat het menens was, bleek al snel nadat de eerste resultaten binnenkwamen, want er werd bijzonder hard gelopen. Het bijzondere van de virtuele wedstrijd is, dat je alleen loopt en dus ook niet weet wat welke tijd concurrenten scoren.

AVA`70-lid Mark te Brake liet zien in grote vorm te zijn, want hij liep solo naar een persoonlijk record van 15,20 minuten en dat is natuurlijk een prachtige prestatie. Stijn Elferink werd tweede op een minuutje afstand, terwijl Max Tamboer uit Dinxperlo de derde plek voor zich opeiste. Bij de jongens tot en met 15 jaar liep AVA`70-junior Twan Meinen naar een hele snelle en winnende tijd van 19,07 minuten en bleef daarmee clubgenoten Noah Lampio en Stef Grotenhuis voor. Bij de Dames ging de winst naar junior Emma Nijenhuis die met een schitterende eindtijd van 19,18 minuten Ieneke Voets van Running Elst en triatlete Cindy Brussé verwees naar de tweede en derde plek.

Heel veel deelnemers bedankten de organisatie van AVA`70 voor het leuke initiatief en stuurden foto`s en filmpjes door van de activiteit. Noemenswaardig waren de beelden van Evelien Hillen en Ingrid van Zolingen die keurig op 1,5 meter afstand van elkaar hun parcours aflegden in het centrum van Aalten en hierbij een gedeelte werden vooraf gegaan door de motorpolitie. Het filmpje haalde zelfs Omroep Gelderland en besloten is dan ook om dit duo de aanmoedigingsprijs toe te kennen.

De winnaars kunnen deze week hun prijs tegemoet zien.

In totaal kwamen op Koningsdag meer dan 150 atleten in actie en dit bewijst dat de virtuele editie een voltreffer is gebleken, die mogelijk al snel een vervolg krijgt…..