Viking Steam Trail

Op 24 augustus 2019 stond deze trail op de agenda. De trail werd georganiseerd door Viking Adventure Sports Trail Run. Voor deze dag hadden ze het volgende bedacht. Een prachtige route over het paradijs voor de trailrunner: de Veluwe. En om het helemaal spectaculair te maken werd een ouderwetse stroomtrein ingehuurd met evenoude wagons. Startpunt was station Dieren. De 10 en 15 kilometer lopers hebben de trein verlaten in Eerbeek. De 25 en 42 kilometer lopers mochten wat langer van hun ritje genieten. Zij dienden de trein te verlaten in Beekbergen. 
Het grootste deel van de lopers kwam uit de stal van Johan Assink (de C-groep) maar ook de andere groepen van AVA-’70 waren vertegenwoordigd. In totaal konden 360 lopers mee. Volgens de statistieken kwamen er 17 lopers uit Aalten en daarmee was dit dorp ook de best vertegenwoordigde woonplaats. Als de lopers uit de stad Bredevoort  ook waren meegeteld dan was dit getal nog mooier ;-)

Gezamenlijk zijn we vertrokken vanuit Aalten en na  een autoritje van 40 minuten waren we in Dieren. Een plaatselijke sporthal was afgehuurd voor het uitreiken van de startnummers en de sanitaire stop. Vanaf deze plek konden we lopend naar het station. 
Door de grootte van de groep zijn we elkaar voor het afreizen even uit het oog verloren. Maar AVA-‘70 leden terug vinden is nooit zo moeilijk. Van de 7 wagons was er maar één boordrestauratie (u raadt het al). Helaas was deze niet in bedrijf maar we hebben wel allemaal gezellig in deze wagon gezeten. Het was leuk dat er  “echte” conducteurs aanwezig waren. Iedereen kreeg een knipje in zijn startnummer. 

De meeste AVA-’70 lopers stapten uit op station Eerbeek. Alhoewel dit maar een afstand was van ongeveer 10 kilometer heeft de trein er toch ongeveer een half uur over gedaan. Vanaf dit station werden we door de organisatie begeleid naar het startpunt. Eerst even gezamenlijk inlopen en toen konden we van start. Tja wat kan ik daar over schrijven. Je loopt door prachtige bossen, smalle paadjes, poortjes, bruggetjes en… wildroosters. Helaas is één van onze medeloopsters hier vervelend ten val gekomen. Dit was wel een  domper op een verder perfecte dag. 

Uiteindelijk kom je weer terug bij het startpunt. Finish tijden zijn er niet. Dat maakt een trail heel relaxed. Je komt wel een keer binnen. Dit was ook tekenend voor de organisatie. Goed georganiseerd en een relaxte sfeer. Bij de finish stond een BBQ en een lokale bierbrouwer. Hier hebben we nog even nagenoten van de mooie loop en het prachtige weer en natuurlijk gezorgd voor de inwendige mens 

De organisatie verwacht nu al dat de Steam Trail een “blijvertje”  is. Heb je deze gemist? Volgend jaar weer een kans! Voor degenen die erbij waren: zet hem in je agenda!

 John Boom