Afgelopen zaterdag, 18 maart, vond de Landelijke Schoonmaakdag plaats en bij AVA`70 greep men deze mogelijkheid aan om hieraan ook een bijdrage te leveren. Op de kalender stond voor de trainingsgroepen “een plogtraining” genoteerd. Ploggen is een uit Zweden overgewaaide activiteit, waarbij tijdens een hardlooptraining onderweg al het zwerfvuil wordt meegenomen dat langs de weg, in de berm en tussen het struikgewas wordt aangetroffen. De A- en B-selectie had als werkterrein een groot gedeelte van het centrum van Aalten, terwijl de C- en D-groep richting Bredevoort vertrok. Ook de wandelclub besloot om te ploggen, tijdens hun ronde. Er waren vuilniszakken, latex-handschoenen en een fietskar voor het peloton vuilnisrapers beschikbaar en dat bleek geen overbodige luxe. Gelijk vanaf de start was het voor de sportievelingen bukken geblazen en dit bleef feitelijk het gehele traject de meest geziene houding. 

Het hardlooptempo mocht al snel geen naam meer hebben en al joggend werd alles dat niet in het straatbeeld thuishoort opgeraapt en bij de meefietsende vuilnisbak ingeleverd. Uiteraard was er een klein wedstrijdelement aan de activiteit toegevoegd. Wie vindt het meest opmerkelijke voorwerp? Met een lege 2-literfles wijn en een gebruikt voorbehoedsmiddel scoor je hoog, maar heel toepasselijk was dit keer de vondst van een witte loper, die waarschijnlijk ergens van het schaakbord is gekukeld. De hoeveelheid vuilnis was zowel in het centrum van Aalten alsook in Bredevoort heel bedenkelijk en varieerde van snoepzakjes, blikjes energydrank, kassabonnen, vuurwerkresten, plastic verpakkingen tot vele honderden sigarettenpeuken. Echter, het meest werden rode plastic poepzakjes aangetroffen. Het gros (gelukkig) leeg, maar sommigen met inhoud. 

Uiteindelijk leverden de plogtrainingen veel waardering op van de mensen die de AVA-janen al vuilnis rapend aan het werk zagen, maar ook 16 volle zakken met afval. Een flinke buit dus en hoewel hardlopers best dol zijn op goede resultaten, roept dit toch wel vraagtekens op. Anderzijds kan gesteld worden, dat er nu in Aalten en Bredevoort toch een flinke hoeveelheid zwerfvuil minder te vinden is! Een schrale troost na een toch zeker wel gezellige trainingsactiviteit.