Zoals sommigen wellicht al weten werk ik ondertussen een jaar voor Global Sports Communication in Nijmegen. Het management van ’s werelds beste hardlopers, ikzelf werk op de marketing afdeling. De meeste lopers die bij het management horen komen uit Oost-Afrika en dan vooral uit Ethiopië, Oeganda en Kenia. Eind maart is het zover, ik ga voor het eerst naar Kenia. Omdat we op 18 april de NN Mission Marathon organiseren zullen we het bezoek in Kenia gebruiken om foto’s en video’s op te nemen voor social media, sponsoren en pers. Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder en de eerste man onder de twee uur, zal op 18 april ook aan de start staan.

Op maandag vlieg ik met twee cameramannen en één fotograaf naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Een paar uur later vervolgen we onze reis met een binnenlandse vlucht naar Eldoret, een plaatsje in het westen van Kenia. Eldoret staat bekend als standplaats voor Europese top hardlopers die op hoogte willen trainen. Eldoret ligt op zo’n 2000 meter boven zeeniveau. Global Sports Communication heeft op een half uur rijden van Eldoret een eigen kamp waar de atleten zitten, Kaptagat. Hier woont en traint een groep van zo’n 25 atleten, waaronder Eliud Kipchoge dus. De atleten komen op maandag aan en vertrekken zaterdagochtend, na de training, voor het weekend naar huis, op maandag komen ze weer in het kamp. Week in, week uit, alles om twee marathons per jaar zo hard mogelijk te lopen.

De eerste dag staat vooral in het teken van een introductie, rondleiding en veel interviews. Omdat we een aantal maanden de social media kanalen van het NN Running Team en de atleten moeten vullen zijn de dagen goed gevuld met het maken van foto’s en video’s. De mannen lopen gemiddeld richting de 200 kilometer per week, in de ochtend een lange training, ’s middags 10 kilometer uitlopen. ’S Middags loop ik zelf 10 km mee, uitlopen is ongeveer 4:30 – 5:00 per kilometer dus dat is goed te doen, zelfs op 2400 meter hoogte. Geweldig mooi om over de welbekende rode zandpaden door de bossen van Kenia te lopen met ’s werelds allerbeste atleten.

Donderdag staat in het teken van een 35 km long run, het hoogtepunt van de week. Om 4:30 uur in de ochtend vertrekken we uit het hotel om op tijd te zijn voor de start. Rond de klok van 5 uur hebben zich al zo’n 45 atleten bij de poort van het kamp verzameld. 25 atleten uit het kamp en zo’n 20 atleten die aan de poort wachten om aan te kunnen haken. Om klokslag 5:00 uur stormen 45 atleten de weg op voor hun 35 kilometer. Wij zelf zitten achterin een pick-up met alle camera’s. Daarnaast rijdt er ook nog een busje mee om alle atleten van drinken te voorzien. Ik druk mijn horloge in om te kijken hoe hard ze gaan. Na 5 kilometer komen ze door in 16 minuten, nog 30 km te gaan. Elke 5 kilometer krijgen de atleten drinken uit het busje, omdat Eliud een aantal sponsorverzoeken heeft voor foto’s en video’s van het drinken was er besloten dat ik de drinkfles vanuit de pick-up aan Eliud moest geven. Elke 5 km kwam hij naast de auto lopen om de fles aan te pakken, prachtig om te doen! De kilometer tijden zijn allemaal rond de 3:10-3:15, waanzinnig hoe hard dat gaat. Extra knap is dat ze het grootste deel van de run niet over asfalt lopen maar over heuvelachtige zandwegen met grote stenen.

De rest van de dagen doen we nog veel interviews, fotoshoots en corona testen voordat we weer naar huis gaan. Een prachtige ervaring in een prachtig land. Het respect is groter en groter geworden!