Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. De competitieploegen van Ava’70 zijn na een lange voorbereidingsperiode helemaal klaar voor hun eerste wedstrijd. In Assen komen de heren en dames voor het eerst in actie. En met succes.

De heren zijn net als vorig jaar vertegenwoordigd met een team en de deelnemers zijn zo enthousiast dat het bij een aantal dames ook begint te kriebelen. Leonie Rijks trommelt als teamcaptain in een paar dagen een volledig team bij elkaar. Een mengelmoes van begin twintigers en een aantal ervaren rotten gaat dit jaar de strijd aan tegen teams uit het noorden van het land. Bij de heren zijn een aantal jonge krachten toegevoegd aan het sterrenensemble.

Raul Griffioen is één van deze talenten. Deze pas 17-jarige atleet heeft de potentie om een topsprinter te worden. In Assen komt hij eerst uit op het verspringen, dit gaat naar eigen zeggen niet fantastisch. De 100 meter daarentegen gaat uitstekend. Hij wint zijn serie in een sensationele tijd van 12.17 seconden. Mark te Brake, het wonderkind van Ava’70, is net als enkele teamgenoten net terug van een trainingsstage. De beentjes zijn daarom nog een beetje vermoeid, maar toch vliegt hij naar een tijd van 15.58 minuten op de 5000 meter. Onderweg krijgt Mark nog wat aanmoedigingen van broer Luuk, die ook een fenomenale 5 kilometer loopt. De 20 minuten grens hangt al jaren als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd en nu loopt hij plots 19.22 minuten. Roel Schreurs moet twee keer vol aan de bak. In het eerste duel op de 110 meter horden delft hij het onderspit tegen supertalent Gertjan Bentert. 18.48 sec. tegen 19.21 sec. Maar op zijn geliefde 800 meter wint hij het duel tegen alleskunner Björn Demkes. Demkes wint zijn serie in een tijd van 2.04.35 min. Een serie later komt Roel halfdood over de streep na 2.04.20 min. Twee grandioze tijden. De ‘prestatie van de dag’ komt op naam van de eerder genoemde Gertjan Bentert. Hij hikt al tijden tegen de grens van 1.80 meter aan bij het hoogspringen, maar weet deze hoogte steeds niet te halen. In Assen stijgt hij letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit. Hij springt over een hoogte van 1.85 meter. Daan Houwers mag zich een specialist op de 200 meter noemen. In Assen loopt hij een prachtige 25.29 sec. op zijn geliefde afstand. Later loopt hij samen met zijn teamgenoten een tijd van 2.22.57 min. op de Zweedse Estafette (400m-300m-200m-100m). Patrick Ikink, is door het wegvallen van de niet fitte André Balke, de stamoudste van het team. Op de 100 meter loopt de nog steeds zeer explosieve atleet een tijd van 13.57 minuten. Erwin Wamelink en Mart Slotboom treffen elkaar op de 400 meter. Beide lopers kunnen hun trainingsstage goed voelen op het laatste stuk. Erwin (57.88 sec) en Mart (1.04.34) komen redelijk tevreden en verzuurd over de finish. Polsstokhoogspringer Bart Wesselink heft nog last van een blessure en komt daarom in actie op het speerwerpen. Een paar trainingen leggen hem geen windeieren. HI gooit de speer naar 26.61 meter.

Lisa te Molder is de nieuwe aanwinst van Ava’70. De jonge loopster komt over van Atletico ’73 uit Gendringen en stort zich in Assen op de looponderdelen. Samen met Leonie Rijks start ze op de 800 meter. Ze noteert een mooie tijd van 2.36.48 min. Leonie loopt op haar debuut 3.00.70 min. Lisa komt ook op de 3000 meter in actie. Net als haar teamgenote Katja Demkes. Demkes, die geen zin heeft om warm te lopen, kan haar jonge concurrentes moeiteloos bijbenen. Onder luid gejuich vanuit het Ava-kamp, wint Lisa (11.26 min) en wordt Katja (11.56 min) vierde. Nathalie Demkes is net als broer Björn van alle markten thuis. Op de 100 meter horden is ze goed voor 24.06 sec. en op de 100 meter zonder hekjes snelt ze naar 14.97 sec. Maria Griffioen, moeder van, debuteert net als veel van haar teamgenotes op een baanwedstrijd. Op de 100 meter biedt ze haar, soms wel 30-jaar jongere concurrentes, goed tegenstand. Haar tijd van 15.80 sec. is van een hoog niveau. Het verspringen ligt haar misschien nog wel beter. Een sprong van 3.30 meter brengt behoorlijk wat punten in het laatje.

Suzan Waalders heeft als junior behoorlijk wat baanervaring opgedaan. Na een pauze van een aantal jaar is ze weer terug op niveau. Op de 200 meter spurt de pijlsnelle atlete naar 34.09 sec. Joke Balke, nog totaal wereldvreemd als het gaat om baanatletiek, passeert de lijn na 38.55 sec. Joke komt vlak voor de 200 meter nog in actie op de loodzware 400 meter. In dezelfde serie als Katja Demkes loopt Joke 1.31.38 min. Katja, die op deze sprintafstand vriend en vijand verbaast, laat 1.15.28 min. noteren. Inge Wesselink, ligt net als broertje Bart, nog in de lappenmand. Toch komt ze in actie op het kogelstoten. Haar 4 kilo wegende kogel raakt de grond na 6.19 meter.

Na de eerste wedstrijd draaien de heren vooraan mee in de middenmoot. De ploeg staat 7e van de 17 ploegen. De debuterende dames staan na dag 1 op een verdienstelijke 14e plaats. Op 25 mei (Dronten) en 29 juni (Almelo) komen de ploegen wederom in actie. 

Fotoalbum Tim te Brake
U
itslagen