Michel Butter introduceerde zichzelf op een bijzondere wijze. De lange afstandloper nam het publiek mee in zijn mooiste race ooit, namelijk de marathon van New York in 2017. “De wedstrijd vond plaats op mijn verjaardag en gelijk vanaf het begin was het gevoel al goed. Ik kon mee met de kopgroep en kwam in een lekkere flow. Ik moest geconcentreerd blijven lopen want de weg naar de finish was nog lang. Af en toe liep ik zelfs aan kop en maakte het tempo. Een groepje Kenianen en Ethiopiers achter je horen hijgen, hoe mooi is dat? Halve marathon, 25 kilometerpunt, 30 kilometer… het bleef geweldig goed gaan en langzaam maar zeker begon ik te geloven in een prachtige finish. Rustig blijven, Michel… het gaat goed, maar de man met de hamer ligt op de loer. De benen voelden wel wat zwaarder, maar de eindstreep kwam in zicht. Met een heerlijk gevoel spurtte ik naar een schitterende 6e plek!” Zijn mentaliteit was zijn grote kracht en dit is eigenlijk nog steeds zo. De sympathieke Beverwijker vindt dat hij een bevoorrechte positie heeft gehad tijdens zijn carrière met o.a. veel trainingsstages in Kenia en kijkt hier met genoegen op terug. Het marathonlopen heeft zijn leven verrijkt. Momenteel is hij nog altijd actief hardloper, maar ook mountainbiken en wielrennen zijn grote passies. Zijn kennis en ervaring deelt hij graag met anderen, want Butter schrijft ook trainingsprogramma`s voor hardlopers van verschillende niveaus.

Na de pauze, het tweede bedrijf, waarin werd gepraat over vitaliteit en voeding. Aaltenaren Mark Schreurs, podotherapeut en Mark te Brake, manueel therapeut komen veel in contact met sporters, waarbij de gemene deler is dat ze beiden bezig zijn met de houding van het lichaam. Schreurs zijn specialisme zit hem daarbij in het aanmeten van zooltjes, maar ook maakt hij fietsanalyses. Het vermogen dat een wielrenner produceert, gaat via de voet dus dit is een ongelofelijk belangrijke schakel. Knieblessures en ook irritaties in het heupgewricht en de rug worden dikwijls veroorzaakt door de stand van de voet. Zooltjes of een aanpassing van de schoen kan de houding verbeteren en het probleem oplossen. 

Mark te Brake richt zich vooral op blessurebehandeling en preventie bij sporters in het algemeen en hardlopers in het bijzonder. Veel klachten worden veroorzaakt door overbelasting en te snelle opbouw. De belastbaarheid wordt samen met de sporter gemonitord en wordt er een hersteltraject afgesproken. Zowel te Brake, alsook Schreurs zijn zelf fanatieke sporters in het hardlopen en wielrennen en voorstanders van gecombineerd trainen. Afwisseling van verschillende sporten, zoals wielrennen en hardlopen is goed voor het herstel, maakt de spieren sterker en voorkomt blessures. Hun passie voor sport komt ook tot uiting bij de werkzaamheden die ze verrichten voor Wielerploeg DSM-Firmenich Post NL.

Henk-Jan Koershuis vindt sport prachtig, maar gezondheid belangrijker en daar ligt zijn focus. Hij hield de zaal een spiegel voor over de eetgewoontes en zijn conclusie is helder:  je hebt voeding en je hebt spul. Vooral dat laatste is een trigger en hield alle bezoekers van het sportcafé bezig op die avond, maar waarschijnlijk ook nog wel in de dagen daarna. In Nederland, maar ook daarbuiten gelden over het algemeen de 3 V`s, aldus de zeer gedreven sprekende Koershuis. We eten Verkeerd, we eten te Veel en we eten te Vaak. Hier is nog ontzettend veel winst te behalen en als de voeding in balans is, maakt sportvoeding mogelijk het verschil.

De organisatie mocht na afloop heel veel complimenten in ontvangst nemen en dat gold zeker ook voor presentator Lars Duistermaat. De sympathieke Winterswijker staat bekend als een groot sportliefhebber en hij had zich voor deze job ook uitstekend voorbereid. De gesprekken verliepen soepel en de wijze van presenteren zorgde voor een goede, ontspannen sfeer bij de sporters en het publiek.

Wat alle gasten, inclusief presentator in ieder geval gemeen hadden, was een grote passie voor sport. En dat was nou net hetgeen, waar de sportliefhebbers in de bomvolle zaal van Het Noorden van Aalten voor gekomen waren!  

Het Aaltens Sportcafé is mede mogelijk gemaakt door: Het Noorden van Aalten, MTB Bikes, Altijd Bloemen, Gemeente Aalten, de Peddelaars en AVA`70.