Cursus Jeugdatletiektrainer niveau 2

In januari 2010 gaat er een cursus Jeugdatletiektrainer niveau 2 van start bij AVA’70 in Aalten.
Deze zogenaamde JAT2 cursus leidt op voor assistent jeugdtrainer.
Voor verdere informatie zie bijgaande info en www.atletiekunie.nl
 
De cursus wordt gehouden bij AVA’70 in het clubgebouw en op de atletiekbaan a/d Bredevoortsestraatweg te Aalten.
De cursus bestaat uit een 4-tal bijeenkomsten, daarnaast moeten er in de praktijk opdrachten worden uitgevoerd. Deze worden afgesloten met een PVB (een Proeve van Bekwaamheid)
 
De 1e cursusdag gaat van start op zaterdag 23 januari om 9.30 u (tot ca. 15.00u)
De andere bijeenkomsten worden gehouden op de volgende woensdagavonden:
-         Woensdag 3 februari
-         Woensdag 24 februari
-         Woensdag 17 maart
Uiterlijk 23 april moet dan de PVB beoordeling worden aangevraagd.
 
Dit is natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid dicht bij huis deze cursus te volgen.!!!
 
De jeugdafdeling van AVA groeit nog steeds en een aanvulling van jeugdtrainers is dan ook meer dan welkom.
 
Dus grijp die kans en meld u snel aan om aan deze cursus deel te nemen.
 
Voor de kosten hoeft u het niet te laten: die worden door AVA’70 vergoed mits we dan ook van uw opgedane kennis gebruik mogen maken natuurlijk.
 
Opgeven kan via de site van de atletiekunie (binnenkort)
Maar je kunt ook een mailtje sturen naar Sien Meinen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jeugdatletiektrainer 2
De Jeugdatletiektrainer 2 cursus is een nieuwe opleiding waarbij de cursisten worden opgeleid tot assistent jeugdatletiektrainer. Als Jeugdatletiektrainer 2 werk je onder supervisie van een Junioren of Pupillenatletiektrainer 3. Dat betekent dat je bijvoorbeeld (voor een aantal mensen uit de groep) een deel van de training verzorgt, dat je mensen begeleidt tijdens hun deelname aan atletiekwedstrijden of dat je assisteert bij atletiekgerelateerde activiteiten in de vereniging. De Junioren of Pupillenatletiektrainer 3 blijft altijd eindverantwoordelijk.

Opzet cursus
De cursist dient een aantal opdrachten te doen, o.a. het assisteren bij een aantal trainingen. Hierbij wordt hij/zij begeleid door de leercoach enerzijds en de praktijkbegeleider anderzijds. De leercoach stuurt het leerproces van de cursist. De praktijkbegeleider controleert de juiste setting en geeft feedback op het uitvoeren van de opdrachten. 

Een Jeugdatletiektrainer 2 opleiding duurt 3 maanden en kan in principe op meerdere momenten in het jaar starten. In deze periode moeten de cursisten de PvB’s hebben aangevraagd. Na deze periode kan de cursist nog 2 maal een verlenging van de periode van 2 maanden aanvragen.
De opdrachten zijn gericht op de volgende competenties/kerntaken:
  • Begeleidt atleten
  • Verzorgt (een deel van) trainingen (Proeve van Bekwaamheid 2.1)
  • Begeleidt wedstrijden/ atletiekevenementen (Proeve van Bekwaamheid 2.2)
  • Assisteert bij atletiek gerelateerde activiteiten in de vereniging (Proeve van Bekwaamheid 2.3)
Doelgroep:  pupillen en junioren 

Inhoud workshops:
Workshop 1:  Een goed begin, is het halve werk! (theorie en praktijk)
Workshop 2:  Atletiektechniek (theorie en praktijk)
Workshop 3:  Observeren is meer dan kijken (theorie en praktijk)
Workshop 4:  Training geven (theorie en praktijk)
Workshop 5:  Werken in en met de groep (theorie)
Het is NIET mogelijk de startdag te missen.
Tijdens de opleiding maken de cursisten gebruik van de Atletiek Academie (de elektronische leeromgeving van de Atletiekunie). Hier kun je de opdrachten terugvinden, de bijbehorende leerteksten lezen en uitwerkingen van opdrachten uploaden. Deze kunnen worden bekeken door de leercoach en/of de praktijkbegeleider. Deze kunnen dan een reactie plaatsen.

De opleiding wordt afgerond met een zogenaamde PvB ( de beschrijving van de PvB's vind je hier ). Dit zijn de eindtermen van de cursus. Het is verstandig deze door te lezen voordat tot aanmelding wordt overgegaan. 

Studie belasting
De studie belasting wordt geschat op 4 - 6 per week gedurende de cursus. Dit is inclusief het volgen van de workshops, het assisteren bij trainingen, het assisteren bij activiteiten, het begeleiden bij wedstrijden en het begeleiden van atleten (allen onderdeel van het praktijkgedeelte) en het afronden van de opdrachten.
Bij twijfel over de juiste opleiding kun je altijd contact opnemen met een medewerker van de afdeling Opleidingen. Desgewenst kun je ook in contact worden gebracht met een leercoach.

Doorgaan?
Twee weken voor aanvang van de cursus wordt definitief besloten of een cursus door gaat. Cursisten krijgen daarvan bericht. Mensen die zijn geplaatst op de wachtlijst krijgen GEEN bericht. Zodra er afmeldingen zijn (lang of kort voor aanvang) wordt er contact opgenomen met nummer 1, 2 enz. van de  wachtlijst om deze open plek op te vullen.

Praktijkbegeleiding
Als je je inschrijft voor de cursus Jeugdatletiektrainer 2, dan dien je een praktijkbegeleider op te geven (deze stap kom je automatisch tegen tijdens de inschrijving). Je kunt dan iemand kiezen uit de lijst van reeds opgeleide praktijkbegeleiders. Indien je geen opgeleide praktijkbegeleider bij jou in de buurt treft kun je ook een gediplomeerde trainer met geldige trainerslicentie binnen jouw vereniging opgeven. Hierbij geldt dat deze trainer bereid moet zijn de scholing tot praktijkbegeleider te volgen.
Voor beide opties geldt dat de persoon in kwestie een bericht ontvangt dat hij/zij door jou als praktijkbegeleider is opgegeven. Je dient dus vooraf contact te zoeken met de betreffende persoon en vragen of hij / zij als jouw praktijkbegeleider wil optreden.
De praktijkbegeleider dient op de startdag van de cursus aanwezig te zijn.
Minimum leeftijd: 16 jaar bij aanvang van de cursus.

Kosten:
€ 235,00 voor leden van de Atletiekunie*
€ 352,50 voor niet leden en leden Dutch Runners Basic.
* Onder leden van de Atletiekunie verstaan we leden via de verenigingen en individuele lidmaatschappen Dutch Runners Gold.
De cursist moet bij aanmelding lid zijn van de Atletiekunie om voor de ledenprijs in aanmerking te komen.