Ava`70 heeft afgelopen week bij de clubkampioenschappen 2017 de aftrap gegeven voor het invoeren van een rookvrije sportvereniging. Wij vragen iedereen die op het sportterrein komt om deze voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil Ava`70 kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

 

Wat verandert er bij Ava?

Iedereen is en blijft welkom Ava. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Wel is het hele terrein van Ava vanaf nu rookvrij. We vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein. Dit is overigens ook verboden op de kunststofbaan ivm. Kans op schade door smeulende sigaretten. 

Momenteel trainen er veel pupillen en junioren bij Ava`70. Vanuit de gedacht à “zien roken, doet roken” probeert Ava te voorkomen dat jeugd op vroege leeftijd wordt beïnvloed.

Veilig en gezond

Iedereen wil dat kinderen kunnen sporten in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije sportvereniging bij. Geen gevaar van brandwonden/vlekken, meeroken of kinderen die peuken oppakken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen (leercyclus). Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Longfonds/Hartstichting/KWF kankerbestrijding: op weg naar een Rookvrije Generatie

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart/vaat/longziekten en kanker. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Zie www.rookvrijegeneratie.nl voor meer informatie.