Mooie opkomst van AVA '70 pupillen tijdens de oudejaars bos spellen

Goede en succesvolle tradities moet je koesteren en in ere houden, ook al veranderen de  omstandigheden. Dit geldt natuurlijk dan ook voor de Oudejaarsloop van AVA`70, maar dan wel anders dan anders. De kracht van de activiteit zit het hem vooral in het ontmoeten, maar juist dat moest zoveel mogelijk in de ban. Geen gemakkelijke opgave derhalve en toch moest en zou het evenement doorgang vinden.  

Bij de jeugd gelden wat soepele regels en de jeugdcommissie ging volop aan de slag om de pupillen toch maar vooral een leuke afsluiting van het jaar te bezorgen. Om een uurtje of 10 stonden er maar liefst 99 (!) pupillen te trappelen van ongeduld om een paar uurtjes lekker in actie te komen. Het grote peloton vertrok vanaf het clubhuis naar de bekende Walfortarena, dat veelvuldig wordt gebruikt als training locatie. Hier vond het bosspel “Koning 2020” plaats, waarbij de jonge AVA-janen geweldig hun best deden en gezien de rode koppies is deze doelstelling volledig behaald. Enthousiast kwamen de verschillende groepjes terug op de accommodatie waar ze beloond werden voor hun inzet met een  lekkere oliebol en warme chocolademelk. Dat was echt genieten voor de talenten, die met deze activiteit een jaar afsloten, waarin een aantal vaste programmaonderdelen niet door konden gaan, maar heel veel ook wel. Dit was vooral te danken aan de tomeloze inzet en creativiteit van alle jeugdtrainers. Chapeau voor hun prestatie in 2020!  

Ja... en dan de Junioren en Senioren! Zij werden in het afgelopen jaar flink op de proef gesteld en een kwartet met een gruwelijk veel organisatietalent wilde hen toch ook een prettig einde van 2020 tegemoet doen komen. Waar mogelijk, zoveel mogelijk in AVA`70-stijl, al is deze missie bij voorbaat al meer dan lastig omdat er bijna een contactverbod op het park geldt. Evelien Hillen, Erwin Wamelink, Linda Scholten en Dirk Vreman zochten via de app contact met elkaar en “vergaderden” uren op afstand, waarbij met name de rol van Dirk als toezichthouder van het evenement opmerkelijk is. De ambities van onze Heelwegse hardloopvriend zijn grensoverschrijdend, zoals bekend, maar deze topfunctie komt mogelijk te vroeg voor de best zingende buschauffeur van Arriva . Uiteindelijk werd  besloten om een puzzeltocht uit te zetten, waarbij de deelnemers nostalgie op konden snuiven omdat de Oudejaarslooproute van stal werd gehaald. Er kon gekozen worden uit 2 afstanden, namelijk de 6,6 kilometer en 12 plus de kruimels. Je mocht het parcours hardlopend afleggen, maar ook wandelen en skeeleren waren opties. Deze laatste variant bleek overigens vrij lastig. Ongeveer 80 AVA-janen kwamen in actie op de laatste dag van het jaar en dat is natuurlijk een prachtig aantal. Ze zochten zich een weg door het fraaie buitengebied en naast het sportieve aspect, moest er ook nog een beroep worden gedaan op de brede kennis en intelligentie bij de fotopuzzelvragen, waarbij kopstukken van AVA`70 centraal stonden. Een zevental junioren van 13-15 jaar werden bij deze gezellige activiteit  met een opdracht op pad gestuurd. Niet de antwoorden zijn van belang, maar wel de tijd die je er over doet. Kortom, de trainer ketste er met de zweep nog een keer flink over en een enkeling kwam bijna kotsend over de eindstreep. Luuk te B. uit A. was gastloper bij deze kamikaze-dravers en scoorde zelfs nog een Strava-kroontje bij het segment Til.  Ervaren lopers weten dat je dan van goeden huize moet komen. De gekroonde atleet heeft er echter in het hele jaar de kantjes volledig af gelopen, dus een kleine krachtsinspanning op de slotdag is dan ook het minste dat er te verwachten was.  

Daarnaast vond er tijdens de puzzeltocht en passant ook nog even de verkiezing plaats van de AVA`70-sportvrouw en sportman van het jaar plaats, waarbij elke stem even zwaar mee woog. Dit geheel in tegenstelling tot de verkiezingen die de buis halen, waar de titels gekocht worden door de sponsors of vermogende kennissen. Nee, bij ons cluppie is het allemaal bijzonder transparant en speelt naast de prestatie ook wel een beetje de gunfactor een rol. Daar is natuurlijk ook niets mis mee. Kijk, dat Miranda Jansen, haar man Gerrit-Jan verkiest tot sportman van het jaar is toch alleen maar prachtig voor deze sympathieke 40`er, die de afgelopen inderdaad alleen maar beter is geworden. Hij had de titel dan ook zomaar kunnen winnen. Echter, er stak er toch wel eentje met kop en schouders bovenuit in dit belabberde jaar en dat is niemand minder dan speerwerper Mees Prinsen, die op het NK een fraaie zilveren plak veroverde. Ook bij de dames een keur aan hele mooie namen en ook hier dus veel kanshebbers. Toch was het allemaal niet zo moeilijk, aldus jurylid Erwin Wamelink. Nee, met afstand is er gekozen voor Sien Meinen.  Prachtig, dat er bij het sluiten van 2020 op deze manier stil is gestaan bij het feit dat Sien ons is ontvallen. Wel uit het oog, maar zeker niet uit het hart!!!  

Dan de uitslag van de puzzeltocht.... Menigeen bedankte de organisatie voor het fijne evenement, maar je hebt er altijd een aantal bij die het louter om de prijzen gaat. Jammer is dat! Het gedram op social media begon al snel en het dreigde helemaal uit de hand te lopen. Antwoorden op de vragen kwamen er niet en een korte radiostilte volgde. Of de organisatie met dreigementen te maken heeft gekregen is nog niet geheel duidelijk, maar zeker is wel, dat toezichthouder Dirk Vreman is bezweken onder de druk van buitenaf en de provincie is uit gefietst. Insiders weten te melden, dat hij maandag 4 januari jl. is gesignaleerd onder een klein bruggetje in het Friese Bartlehiem, maar zeker is het niet. Het trio dat overbleef van de oorspronkelijke organisatie kromde de rug en heeft Ingrid en haar partner Henk nu maar snel als winnaar van het fotospel aan te wijzen. Ze waren het gezeik helemaal zat, dat is inmiddels wel meer dan duidelijk. Een goede tweede zijn Linda en Yvette geworden, terwijl de aanmoedigingsprijs is toegewezen aan Irma Schaapveld en Yvonne Essink, die in 2021 nog wel een beetje huiswerk te doen hebben.....  

Al met al, kan natuurlijk de conclusie worden getrokken, dat het gros van de deelnemers het best leuk hebben gehad bij de Oudejaarsactiviteit van AVA`70 en verdient de organisatie dan ook alle lof. Als deze activiteit het voorspel is van hetgeen de clubleden in 2021 te wachten staat, dan komt het echt wel weer helemaal goed!