Foto: Geert Wevers Weblog

Donderdagmorgen 27 april 2017 op de Markt in Aalten.


Om kwart voor 11 beginnen tientallen vrijwilligers van AVA`70 met het opbouwen van het hardloopparcours voor de traditionele OWM Koningsloop in het centrum van Aalten. In nauwelijks drie kwartier tijd wordt de Markt omgetoverd tot een prachtige sportarena en kan het hardloopspektakel gaan beginnen. Voor de startstreep staan inmiddels bij 100 jongetjes klaar voor hun wedstrijd over 800 meter. Sommigen zijn nauwelijks een turf hoog en net uit de luiers en alleen dat is al prachtig om te zien. Langs het parcours staat honderden toeschouwers klaar om de sportievelingen naar de finish te roepen en te klappen. Gelijk vanaf het startschot gaat de meute in vliegende vaart over het parcours door de straten van het centrum. AVA`70-pupil meldt zich als eerste weer op de Markt en mag zich als winnaar laten huldigen. Clubgenoten Bas Jansen en Thom Berkelder volgen op hele korte afstand als tweede en derde. Bij de meisjes is Isa Grevink iedereen te snel af en in een mooie stijl rent ze als eerste onder het finishdoek door. Amber ter Horst wordt tweede en de derde beker is bestemd voor Linn Rots.
Hierna is het de beurt aan de oudere jeugd om een sportieve prestatie te leveren. Zij moeten het pittige parcours twee keer afleggen om te finishen en dat is een pittige kluif. Evan Oosterink en Tijmen Wisseling, beide lid van het Doetinchemse ARGO gaan er bij de start razendsnel vandoor en finishen gebroederlijk als nummer 1 en 2. AVA`70-troef Wouter Weenink moest een klein gaatje laten, maar werd toch knap derde in het sterke veld. Bij de meisjes op de 1600 meter was er een mooie overwinning voor Noa Luimes, die clubgenote Daan Berkelder nipt te snel af was. Maren de Koning werd derde op deze afstand.
Na de huldiging van beide jeugdafstanden was het de beurt aan de Senioren voor de wedstrijd over 5 kilometer. Maar liefst 6 ronden op het glooiende parcours met de nodige bochten en klinkerwegen wachtte de deelnemers. De doorkomsten op de Markt zijn korte momenten om even op adem te komen, maar daarna is het gelijk weer vol aan de bak.
Mark te Brake van AVA`70 ging als favoriet van start en hij maakte die rol helemaal waar. In een soepele stijl liep hij ronde na ronde weg bij de concurrentie en soleerde naar de overwinning in een prachtige tijd van 15, 36 minuten. Een hele mooie tweede plaats was er voor Hans Waalder, gevolgd door survival-clubgenoot Gerrit te Grotenhuis. Bij de Dames was er een uitstekende overwinning voor AVA`70-lid Bianca Piek, die de lange duurtrainingen van de laatste tijd, bekroonde met een afgetekende zege. Bianca Rougoor mocht de tweede plaats op het ereschavot betreden, gevolgd door Ineke Graven, die de derde plek voor zich opeiste.

Er kwamen bij de OWM Koningsloop in totaal 273 atleten in actie, die allemaal een prachtige prestatie leverden. Ze werden daarbij aangemoedigd door heel veel publiek, dat genoot van de mooie prestatie van de kleine bambino`s en de ijzersterk presterende atleten van formaat.
Een topprestatie leverde ook zeker het peloton vrijwilligers van AVA`70, die om kwart over 1 de Markt weer vrij konden geven voor alle andere activiteiten.
Op zaterdag 20 mei a.s. strijkt het hele hardloopcircus wederom neer in het centrum van Aalten voor de Gerard Tebroke Memorialloop met start en finish op de Markt.
Opgave voor deze mooie wedstrijd is mogelijk via de site:
www.gerardtebrokeloop.nl of www.ava70.nl


De organisatie van AVA`70 hoopt ook dan weer op heel veel lopers en publiek, want het belooft een prachtig evenement te gaan worden!

Uitslagen en foto's

Filmpje van Tijn Piest