BERGETAPPE IN SERIE ZOMERAVONDLOPEN

AVA-atleten bikkelen op vuilnisbelt Winterswijk


De eerste zomeravondlopen in de regio, te weten de Intratuinloop en de Walfortloop, hadden één ding gemeen: het parcours was bijna zo vlak als een biljartlaken. Slechts hier en daar zorgde een molshoop of een boomwortel voor enig hoogteverschil. Bij de zomeravondloop in Winterswijk ging het er echter heel anders aan toe. De organiserende vereniging, Archeus, schotelde de atleten en atletes een heuse bergetappe voor. Plaats van handeling was de voormalige vuilstortplaats, waar de lopers zich letterlijk en figuurlijk stuk konden bijten op het fraaie mountainbikeparcours. Flinke beklimmingen en fijne afdalingen wisselden elkaar af en zorgden voor een enorme aanslag op de beenspieren. Daarnaast was het ook nog eens tropisch warm en de hoge luchtvochtigheid werkte slopend op het gestel van het gros der atleten.

Om 19.00 uur ging de jeugd van start voor hun omloop over 2,5 kilometer. Lokale favoriet, David Spiro, bleek veruit het beste bestand tegen de elementen en eindigde overtuigend als eerste. Namens AVA`70 verscheen Tim te Brake aan de start en eindigde met een tijd van 12,03 minuten op de 5e plek bij de jongens.

Om 19.15 uur was het de beurt aan de senioren, om zich op het selectieve parcours van de beste kant te laten zien. De atleten en atletes moesten 4 ronden lopen van 1900 meter, dus in totaal ruim 7,5 kilometer. Winnaar van vorig jaar, Gerben Schreurs, wilde ook dit keer zegevieren en vertrok snel nadat het startsignaal had geklonken. Voor de Winterswijker had het traject geen verrassingen meer en Schreurs pakte dan ook de eerste plek. AVA-talent Mark te Brake hield zich op het zware parcours prima staande en klokte een uitstekende tijd van 26,56 minuten, dat goed bleek voor een 4e plek. Veteraan Jan Wevers heeft al dikwijls aangetoond, dat bikkelen wel aan hem besteed is en ook dit keer kwam na ruim 28 minuten als 9e over de meet. Bij de Dames was de 5e plek Ingrid van Zolingen (eindtijd 37,46 minuten), met in haar kielzog Marieke Prinsen.
Het was een avondje ploeteren, zweten, maar ook wel weer genieten van het fraaie parcours voor de atleten en atletes tijdens de bergetappe in Winterswijk.
Volgende week dinsdag, 9 augustus, kunnen de lopers en loopsters die “hoogtevrees” hebben, weer terecht voor een vlakke etappe. Dan staat immer de Zomeravondloop op de kalender, met start en finish op het AVA-terrein aan de Bredevoortsestraatweg in Aalten. Vanaf 19.00 uur gaan de diverse afstanden van start.