Jonas Bäumer
Met een eindtijd van 41,19 minuten eindigde Jonas Bäumer op de laatste plaats bij de 5 kilometerrun tijdens de 1e editie van de Boekeldercross. Een positie die de sympathieke Duitse atleet tevreden stemde. Een week later ging het nog een heel stuk beter, want toen stopte de klok bij 37,51 minuten al. Bij de finish viel Bäumer van vermoeidheid om,  krabbelde snel weer op en liep de finishstraat in. Een 81e positie scoorde de deelnemer dit keer, maar waar een ander teleurgesteld zou zijn, gold dat niet voor de goedlachse hardloper uit Vreden.
 
Niets bijzonders eigenlijk, want er moet iemand laatste zijn, maar toch was er iets dat de aandacht trok bij de deelnemer met startnummer 428. Wat opviel was vooral “de vereniging”, waarmee hij zich had aangemeld:  Fuck MS Runningclub……..
 
Jarenlang vocht Jonas Bäumer in binnen-en buitenland pittige duels uit met AVA`70-atleet Geert Wevers en beide hardlopers deden heel weinig voor elkaar onder. De ene keer won Wevers de onderlinge strijd, de andere keer was Bäumer de snelste. De waardering was en bleef groot voor elkaars prestatie en er werd altijd vooraf of nadien tijd voor een praatje gemaakt. Jonas, die eigenlijk Heinrich heet, heeft inmiddels honderden wedstrijden gelopen en dit is een opmerkelijk groot aantal. In 1992 kreeg Bäumer immers te horen dat hij leed aan MS ( Multiple Sclerose is een chronische aandoening aan de centraal zenuwstelsel). Tijdens het voetballen verloor hij ineens de controle over zijn rechterbeen en tot op heden is dit nog altijd zijn “Sorgenbein.” De diagnose schokte hem eigenlijk niet eens en hij bleef gewoon leven en werken, al zette hij het sporten wel even op een lager pitje. Op een gegeven moment besloot hij het hardlopen toch weer op te pakken en breidde de afstanden beetje bij beetje uit. De MS-flare-ups (verergering van de symptomen) die hij van tijd tot tijd kreeg, konden goed behandeld en zelfs gestopt worden met een grote dosis cortisone. Een uitstekende fysiotherapeut hielp Bäumer vaak, wanneer er sprake was van ernstige spierverharding. Zo was het mogelijk dat op het palmares van de atleet 15 marathons en twee ultra`s in het Teutenburger Woud prijken. Uiteraard alleen mogelijk geworden door een enorme inzet en doorzettingsvermogen.
 
In 2019 heeft MS Jonas Bäumer helaas “ingehaald” en door 2 ernstige terugvallen is hij zijn evenwicht is grotendeels kwijtgeraakt. Tevens bleek dat zijn bloedwaarden flink verstoord waren, mede door de bijwerkingen van de verschillende medicatie. Bäumer besloot om de medicijnen niet meer te gebruiken, vooral om te zien hoe zijn lichaam hier op zou reageren. Mentaal en fysiek voelt hij zich weer prima en tot verbazing van velen is hij blijven hardlopen, ook al gaat het af en toe met vallen en op staan. Echter, Jonas beleeft dermate veel plezier aan zijn passie hardlopen, dat hij dit ongemak voor lief neemt. Doordat de sympathieke atleet niet meer zoveel van zichzelf verwacht, kan hij veel tevredener zijn met zijn eigen prestatie. Hij is blij dat hij nog altijd, ondanks zijn lichamelijke beperking, kan hardlopen en zelfs deelnemen aan wedstrijden. Daar haalt Bäumer veel voldoening uit. Dit was ook duidelijk te zien tijdens zijn deelname aan de Boekeldercross en zijn prestaties verdienen bijzonder veel respect, maar dan wel met een hoofdletter R….