AVA`70-voorzitter Rudi Meinen heeft net de zaterdagmorgentraining voor de junioren afgerond en ruimt nog even de laatste spullen op. In het sfeervolle en anders zo buitengewoon gezellige clubhuis hangt een serene rust. Onder het genot van een bakje koffie maken we de tussenbalans op van de afgelopen periode, waarin COVID-19 ook bij AVA`70 de regie overnam……

Rudi, hoe kijk jij als voorzitter van AVA`70 terug op de afgelopen 12 maanden? 

…..zucht…

Af en toe hadden we als bestuur het idee, dat we niets gedaan hebben. We hadden ons enorm verheugd op het jubileum van de vereniging. In 2020 bestond de vereniging immers 50 jaar en er was een prachtig programma samengesteld. Al snel werd duidelijk, dat dit in de ijskast gezet kon worden. Vervolgens moesten wij als bestuur telkens inspelen op de maatregelen, waar de regering ons “mee opzadelde.” Voortdurend moesten de afspraken en regels worden bijgesteld en gecommuniceerd worden in de richting van de trainers en leden. Hiervoor was vaak weinig tijd beschikbaar, dus dat zorgde ook wel weer voor extra druk. Bovendien is het ook helemaal niet leuk, om deze informatie te moeten delen met je clubgenoten!  

Daarnaast hebben we met de verschillende partijen om tafel gezeten, waarbij de baanproblematiek onderwerp van gesprek was. We hopen hierover spoedig duidelijkheid te krijgen, want dat er op korte termijn wat moet gebeuren staat als een paal boven water.
 

Heeft de coronaperiode ook negatieve gevolgen voor de club op financieel gebied?

In tegenstelling tot verhalen die we horen van andere verenigingen, is de schade voor AVA`70 gelukkig beperkt. We missen natuurlijk de kantine-inkomsten, maar daar staat tegenover dat de energiekosten ook aanzienlijk lager zijn. De baanverlichting hoeft minder uren te maken, er mag niet worden gedoucht en ook de verwarming in het clubgebouw kon een paar graden lager worden afgesteld.

Daarna prijzen we ons bijzonder gelukkig, dat de leden erg trouw zijn en ondanks de beperkingen, hun lidmaatschap continueren. We hopen dan ook dat we snel de mogelijkheden krijgen om de leden weer meer te kunnen bieden.…..
 
Hoe vergaat het de club intussen op sportief gebied?

Dat is in feite heel verschillend. De jeugd kan gelukkig al weer een hele tijd gezamenlijk trainen en dat is iets waar de kinderen telkens erg naar uit kijken, zo merken we. Elke training blijkt weer een feestje en dat is met name te danken aan het enthousiasme van de trainers, die daarbij enorm veel creativiteit tonen. Ze pakken zelf de verantwoordelijkheid en dat is iets waar we als bestuur bijzonder trots op zijn. We horen van de ouders ook veel positieve verhalen en daar zijn we blij mee.

M.b.t. de Senioren is het allemaal wat lastiger. Er moesten vaak aanpassingen worden gedaan, bijvoorbeeld over de groepsgrootte. Er werd maandenlang getraind in kleinere groepen, waarvoor de lopers zich digitaal aan konden melden. Dit verliep in de praktijk voortreffelijk en zo is het toch uiteindelijk best goed gelukt om de hardlopers tegemoet te komen. Op dit moment is dit allemaal anders, omdat er in feite slechts de keus is om alleen te lopen of samen met een maatje. Een aantal zal mogelijk het hardlopen op een lager pitje hebben gezet, omdat de motivatie ontbreekt. Er zijn natuurlijk ook geen wedstrijden om naar uit te zien of gericht voor te trainen en dat is natuurlijk frustrerend. Ook tal van andere verenigingsactiviteiten, waar het elkaar ontmoeten centraal staat, zijn noodgedwongen geschrapt of uitgesteld en juist hier ligt de kracht van de club. Hoewel we dolgraag anders zouden willen, hebben we hier mee te dealen…

 

Tenslotte Rudi…. even vooruitkijken naar de toekomst?

De huidige tijd zou als voordeel kunnen hebben, dat het nu het moment is om de baanrenovatie uit te voeren. Wat ons betreft…

Daarnaast hopen we dat de groepstrainingen weer snel hervat kunnen worden, zodat het verenigingsgevoel daarmee ook weer terugkomt. Als voorzitter, maar tevens als jeugdtrainer vormen de trainingen aan de pupillen en junioren wekelijks mooie en waardevolle momenten op. Die blijde gezichten leveren mij energie op voor de toekomst!