Hoe ontstaat een hardloopwedstrijd?
 
In 1984 liep Gerard Tebroke één van zijn laatste wedstrijden in Varsseveld, tijdens de 25km ter ere van de opening van het stuk snelweg tussen Varsseveld en Doetinchem, waarbij de atleten de A18 voor zichzelf hadden.
Voor mijzelf was het de allereerste wedstrijd voor AVA’70. Van mijn toenmalige trainer Hans Prinsen Sr moest ik de 5km lopen, maar ter plekke werd ik overgehaald om aan de 10km mee te doen. De 5km bleef in Varsseveld rondom de kerk, terwijl de 10km nog een stuk over de snelweg ging. Dit was toch wel uniek en aangezien de wedstrijd “Autobaanloop” genoemd was, ook wel toepasselijk. Geen idee hoeveelste ik ben geworden en ook mijn tijd van 38:53min zei me niets, maar geloof niet dat dat voor een eerste 10km zo beroerd is.
Ik weet nog wel dat Gerard Tebroke verslagen werd door Guido Sasse en na afloop naar huis gebracht moest worden. Gerard was zo stijf in zijn lichaam geworden dat autorijden niet meer kon.
De zes jaren daarna werd deze loop voortgezet met de Cityloop, waarvan de laatste drie jaar als Spoorstraatloop, omdat de ondernemers aan de Spoorstraat optraden als sponsor.
Hieraan deed de gehele regionale top mee, en werden er op de 5 en 10km snelle tijden gelopen. Het parcours verschilde per jaar nog wel eens, zodat er van een parcoursrecord geen sprake kon zijn. Zo weet ik nog dat we een keer over de Breukelaarweg liepen, langs de panden van Kramp en Waterkracht. De laatste keren liepen we kleinere ronden rondom het Kerkplein en uiteraard door de Spoorstraat. Ook liepen de gemoederen soms hoog op tussen de atleten, waardoor er na afloop flink gemopperd werd op elkaar.
De allerlaatste Spoorstraatloop vond plaats in 1990, op zaterdagochtend, als voorprogramma van een etappe van Olympia’s wielerronde van Nederland. Op de 5km ontspon zich een fascinerend duel tussen triatleet John Johnson uit Amersfoort en mijzelf, waarbij we moesten wachten op het jury oordeel om te weten wie er gewonnen had. Uitgeput zittend op de stoeprand werd mijn vermoeden bevestigd toen de speaker het jury verdikt uitsprak, “Winnaar van de 5km in de fraaie tijd van 16:27min, Gerrit Dijkslag uit Aalten!”
Even daarvoor had een politieagent belangstellend gevraagd of het wel goed ging met dit jochie, doelend op mijn vermoeide houding op de stoep. Ik knikte maar van ja, maar van binnen dacht ik, “Sukkel, weet je wel tegen wie je het hebt, ik ben de winnaar!” Maar vermoedelijk had de arme man inderdaad geen idee wie hij net jochie had genoemd.
 
Na 1990 stierf de atletiek een snelle dood in Varsseveld. Totdat twee jongemannen, met wortels in dit Achterhoekse Sportdorp van zich deden spreken. Allereerst was daar de bestuurlijke carrière van Ronald Veerbeek. Deze oud-atleet van AVA’70, was eerst jarenlang werkzaam voor de KNAU, onze Atletiek Unie, waar hij verantwoordelijk was voor de wedstrijden die onder verantwoording van de KNAU werden georganiseerd. Zo selecteerde Veerbeek parkoersen voor de NK halve marathon, NK Cross en was hij een graag geziene gast bij de NK Indoor en de FBK Games. Veerbeek zijn hoogtepunt was de organisatie van de EK Cross in Tilburg, de plaats waar hij jarenlang gestudeerd heeft.
Inmiddels is Veerbeek directeur van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, waar hij ook woonachtig is met zijn vrouw en twee kinderen.
De andere jongeman is Gert-Jan Wassink, inmiddels drievoudig medaille winnaar bij Nederlands kampioenschappen. Om Wassink zijn veelzijdigheid aan te tonen zijn deze behaald op de weg, in het veld en op de baan. De laatste is de mooiste, een gouden, op de 3000m indoor in Apeldoorn, tevens zijn huidige woonplaats.
Gert-Jan leeft helemaal voor de atletiek en heeft als grote wens deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.
Kramp Groep B.V. is zijn sponsor die hem instaat stelt zich professioneel voor te bereiden door bijvoorbeeld op trainingskamp naar Kenia en Amerika te gaan.
 
Geen wonder dat de voorzitter van AVA’70, Jan Rademaker, woonachtig in Varsseveld, met voornoemde in zijn achterhoofd op het idee kwam om een hardloop wedstrijd in zijn eigen woonplaats te gaan organiseren.
 
Het idee klinkt heel logisch, maar ondertussen zijn we alweer bijna een jaar verder.
In die tussentijd zijn er vele brainstormsessies, vergaderingen, telefoontjes en e-mailverkeer geweest. Zijn er sponsoren benaderd, websites gemaakt, flyers en posters ontworpen. Draaiboeken geschreven, topatleten benaderd, parkoersen uitgetekend en nagemeten.
Feestprogramma’s samengesteld, een Goed Doel gevonden en nog 100-den andere zaken de revue gepasseerd.
 
Kortom, je moet erbij zijn op zaterdag 10 september in Sportdorp Varsseveld tijdens de eerste Kramp Run!
 
De brainstormsessies, vergaderingen, telefoontjes en e-mailverkeer hebben Argo, Stichting Gert-Jan Wassink en AVA’70 samengebracht. Kramp als hoofdsponsor en Asics, Coöp, Rabobank, Stichting Dak en Ten Brinke Groep als medesponsoren opgeleverd. Ook werkt de Gemeente Oude IJsselstreek voortreffelijk mee. De website is door medewerkers van Kramp gemaakt. De fraaie flyers en posters zijn door diezelfde medewerkers ontworpen en met dank aan Drukkerij Loor gedrukt. Draaiboek versies volgen elkaar snel op, waarin oa beschreven staat dat er een aparte TopRun komt voor dames en heren. Zo is het mogelijk om van dichtbij mee te maken hoe atletiek van het hoogste niveau eruit ziet. Spanning gegarandeerd als de snelle mannen en vrouwen meerdere malen langs flitsen over de korte rondjes door het centrum van Varsseveld. Op een parcours dat officieel nagemeten is, een zekerheid die we ook de recreatielopers bieden op hun ronde. Een ronde die als extraatje heeft dat deze twee keer door de Kramphal gaat, spektakel verzekerd!
In en om het centrum van Varsseveld zal het bruisen van de activiteiten, want de terrassen zullen allen open zijn!
De bedrijvenloop staat behalve als een sportief samenzijn ook in het teken van het Goede Doel. De opbrengst van deze bedrijvenloop, waaraan overigens ook vrienden-/buurt-/sportclubs mee mogen doen komt in zijn geheel ten goede aan de Stichting Kanjers voor Kanjers.
Kanjers voor Kanjers steunt lokale projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, bij voorkeur door middel van sport en spel.
 
Als je er nu nog niet bij bent op 10 september……….
 
Kijk dan nog even op www.kramprunvarsseveld.nl of www.stichtingkanjersvoorkanjers.nl en schrijf je alvast in.
 
Namens de organisatie van de Kramp Run Varsseveld
 
Gerrit Dijkslag
 

Boekeldercross 2022

 

Vier zaterdagen in november kun je mee doen aan de Boekeldercross competitie.
Je doet mee aan de competitie als je 3 keer gefinisht bent op de zelfde afstand.
Kun je maar 1 of 2 keer meedoen of loop je verschillende afstanden is dit geen enkel probleem.

Let op! De starttijden van de 5km, 10km en 15km zijn aangepast! en deze starten allen om 13:30 uur

De wedstrijden:

1km Jeugdcross start 13:00 uur.
2km Jeugdcross start 13:10 uur.
5km start                    13:30 uur.
10km en 15km start   13:30 uur.