Afgelopen zondag was een groot gedeelte van de AVA-janen die op 16 april aan de start staan bij de marathon van Rotterdam aanwezig bij de eerste lange duurloop. Bovendien stond er na de training een lezing op het programma over voeding en de balans tussen trainen en werk.
Om even na half 9 op deze frisse ochtend ging de groep op pad voor een duurloop van dik 18 kilometer. Rinke ter Haar had een mooie ronde uitgezet richting Barlo met onderweg wat tempo verhogende kilometers. Het gezelschap liep al keuvelend in de richting van het centrum van het fraaie buurschap, waar het echte werk kon beginnen. De snelheid werd voor even iets opgevoerd en dat was bij temperaturen rond het vriespunt helemaal geen straf. Langzaam maar zeker daalde het gezelschap weer af richting de thuishaven, waar een fijne warme douche de spieren soepel en het lijf weer lekker fris maakte. Uiteraard in de wettelijk voorgeschreven 4 minuten. In het clubhuis lagen op de tafels alvast wat gezondheidssnacks zoals winegums, chocomelk en haverkoeken met noten. De verloren calorieën moesten immers snel en op verantwoorde wijze worden aangevuld.
De spreker van de dag, Tom van Beusekom, heeft enige marathonervaring en wilde zijn kennis graag delen. In het eerste gedeelte van zijn verhaal, gaf hij aan wat belangrijke aandachtspunten kunnen zijn met betrekking tot het eten en drinken voor, tijdens en na de marathon. Bij alles wat je gebruikt is het van belang dat je het lichaam laat wennen en ervaren. Kijk hoe het reageert op het gebruik van gelletjes en sportdrank en gebruik hiervoor de trainingen. Experimenteren is prima, maar doe dit vooral in de aanloop van de wedstrijd en niet in de laatste week. Dit geldt overigens ook voor het dragen van nieuwe schoenen en kleding. Blijf met alles dicht vooral ook dicht bij jezelf en wees je bewust van het feit, dat waar de één zweert bij het gebruik van een bepaald merk gelletjes, dit bij de ander de maag volledig op kop kan zetten.
De voorbereiding op een marathon vraagt veel van jezelf. Ga daarbij vooral op zoek naar de juiste balans tussen trainen en werken. Het is belangrijk om fit aan de start te staan, anders kom je de man met de hamer al (te) vroeg tegen en wordt het uitlopen geen prettige ervaring. Een schema moet daarbij gezien worden als een leidraad, maar zorg daarbij vooral dat je niet te hard en te veel traint. Werk langzaam toe naar de langere duurloop die maximaal 2,5 -3 uur bedragen. Sommigen theorieën beweren dat je minimaal enkele duurlopen van 30+ kilometer moet maken, maar van Beusekom is daar niet zo`n voorstander van. In zijn ogen brengt dit meer schade teweeg, dan winst. Naast de geplande hardlooptrainingen is het ook goed om af en toe de afwisseling te zoeken met andere sporten, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Er moet natuurlijk ook gerust worden en voldoende slaap is belangrijk om het lichaam te laten herstellen van de inspanningen. Ook een powernap kan je weer nieuwe energie geven om lekker te gaan hardlopen. In de intensieve trainingsfase moeten blessures worden voorkomen en daarom moet je goed luisteren naar je lichaam. Trek bij klachten aan de bel, bezoek een fysiotherapeut en laat je af en toe masseren.
De marathon vraagt veel lichamelijke en mentale inspanning. Je moet er veel voor doen, maar misschien nog wel meer voor laten, maar een finish op de bomvolle Coolsingel is alle inspanning meer dan waard!
Tom van Beusekom is gestart in 6 marathons, waarvan 4 keer in Amsterdam en daarnaast in Rotterdam en Keulen. Hij moest 1 keer uitstappen, doordat hij had gewisseld van voeding. In Keulen moest hij voortijdig de wedstrijd beëindigen omdat hij te weinig had gegeten. De man met de hamer kwam hij regelmatig tegen en Tom heeft dan ook ervaren dat geen marathon hetzelfde is. “Je kunt nog zo`n goede voorbereiding hebben gedraaid, maar je hebt niet alles in de hand. Op de wedstrijddag kan het lichaam ineens anders reageren dan verwacht of zijn de weersomstandigheden gewijzigd. Een temperatuurverhoging van enkele graden kan al van grote invloed zijn. Stress bij het missen van een drankpost of onzekerheid over het juiste tempo zijn ook zomaar zaken die een rol kunnen gaan spelen en moeilijk te trainen zijn.”
Tom zijn snelste marathon liep hij in 2 uur en 45 minuten en hij geeft aan altijd te hebben genoten van de voorbereiding op de marathon!