Gespot: “De 5 Musketiers” bij CrossFit Aalten

Verslag van Vincent Scholten

Maandagavond 15 december 2014 stond al weken in het teken van de jaarlijkse “kerstbomenloop”. Hoofdtrainer Marco van Rijs stond klokslag 19:00 uur zenuwachtig in het clubgebouw zijn “AVA’70 schaapjes van de B-groep”  te tellen. Assistent-trainers Ingrid en Peter merkten op, dat Marco onrustig om zich heen keek. Dat is vreemd gedrag van de trainer, die normaliter altijd de rust zelve is. Ingrid en Peter besloten Marco vlak voor aanvang van de training even apart te nemen. “Wat mankeert ow ?” vroeg Ingrid op z’n Ingrids. Na een korte aarzeling fluisterde Marco heel zachtjes:  “Ik mis de 5 Musketiers”……. Ingrid en Peter schrokken zichtbaar…. alsof zij door een wesp waren gestoken. Snel scanden zij de gezichten van de aanwezige AVA’70 schaapjes en kwamen uiteindelijk tot dezelfde conclusie. Marco herpakte zich direct: “zouden zij de trainingen van ons  gaan muiten ? hebben wij de laatste weken iets niet goed gedaan ? bieden wij hen wel een goed trainingsschema ? ze zijn toch niet lid geworden van Archeus ?”. Na koortsachtig beraad werd besloten de training zonder de 5 Musketiers te laten beginnen. Enigszins teleurgesteld en diep bedroefd spoorde Marco zijn schaapjes aan om langzaam maar zeker toch in beweging te komen.  De B-groep was de B-groep niet meer, nu 5 leden van de 1e groep niet op de training waren verschenen. Toch stond een prachtige loop op het programma waarbij zelfs café Schiller niet overgeslagen werd.

De afgelopen maanden/weken is bij enkele atleten van AVA’70 opgevallen dat er een aantal lopers forse progressie hebben gemaakt. Deze lopers zijn ook wel bekend onder de naam “de 5 Musketiers”. De namen van deze 5 Musketiers zijn dan ook niet onbekend. Het zijn Jan Rademaker, Gerben Schepers, Peter Roedema, Eddy Rensink en Vincent Scholten. Maand na maand, week na week worden de persoonlijke records van deze 5 lopers scherper gesteld. Iedere wedstrijd is deze 5-eenheid gezamenlijk aan de start te zien. De een iets meer in zichzelf gekeerd, de ander vol bravoure.  Het is ook niet zo gek dat deze lopers iedere wedstrijd hun persoonlijke records verbreken. Het is tenslotte ook de verdienste van Marco, Ingrid en Peter dat deze lopers wekelijks harder zijn gaan lopen. Toch hebben de 5 Musketiers onderling besloten nu hun “geheim” met de andere lopers te delen.

Meester-haas Jan Rademaker stond aan de wieg van het ontstaan van de 5 Musketiers. Met zijn jarenlange ervaring en gevoel voor  “haaswerk”  heeft hij een aantal maanden geleden zichzelf opgeofferd om de andere musketiers onder zijn vleugels te nemen. Doelstelling:  zo snel mogelijk aanhaken bij andere prominente lopers zoals “de witte Keniaan” en/of de “hardlopende politieagente”. In het geniep werd, buiten de reguliere trainingen van Marco, Ingrid en Peter om, extra getraind. Iedere Musketier werd verzocht een route uit te zetten en deze volgens de “strijdwijze” van hoofdtrainer Marco te lopen. Echter, een van de Musketiers is naast het hardlopen ook fanatiek CrossFit-ter. Door meer op kracht te trainen, zal het hardlopen uiteindelijk beter en makkelijker gaan. En hiermee komen we dan ook op het grote geheim achter de recente successen van de 5 Musketiers. De sleutel tot het succes……..

Afgelopen weken hebben de 5 Musketiers namelijk, onder leiding van Ellen Gussinklo, eigenaresse van CrossFit Aalten en Doetinchem, zeer intensief getraind. De bovenbeenspieren veranderden al snel  van “twijgjes” in grote spierbundels. Resultaat hiervan was dat de heuvels in de Montferlandrun niet meer dan “bultjes” aanvoelden. Enkele musketiers liepen zelfs 5 tot 10 minuten sneller dan de editie van 2013. Om de overige atleten een kijkje in de keuken te geven, is besloten een tipje van de CrossFit trainingen op te lichten. Woensdagavond, 17 december 2014, stond een duurloop, uitgezet door Eddy Rensing, van 10 kilometer op het programma. De duurloop eindigde in de CrossFit ruimte in sportschool Robs’s Sport, alwaar Ellen Gussinklo haar CrossFit lessen geeft. Menig AVA’70 lid heeft zijn/haar neus al eens om de hoek gestoken. Enkelen hebben de sprong niet aangedurfd, maar een aantal atleten trainen wekelijks om sterker te worden. De workout van woensdag 17 december: 20 minuten AMRAP (as many rounds as possible): 10x wallball-shots, 10x boxjumps, 10x airsquats en 10x walking lunges. Geloof maar… je lichaam wil na 10 minuten niet meer…. en toch ga je door…. De 5 Musketiers doen alles voor een snellere tijd. Soms gaat dat ten koste van een paar dagen spierpijn, maar “pain is weakness leaving the body”.

Heeft uw ook een verslag of gewoon een spannend verhaal?
stuur ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.