Verslag van Frank Roos 
Het was zaterdagochtend al vroeg ongebruikelijk druk in het clubgebouw van AVA`70, maar sporttassen waren niet zichtbaar en de loopschoenen lagen nog in de kast. Waar de één met een kerstboom achterop de fiets aan kwam bij de atletiekbaan, had de ander bij aankomst al een flink aantal bomen op de aanhanger liggen. Binnen wemelde het intussen al van de mensen en kwam  de geur van koffie je al bij binnenkomst tegemoet. Alles stond deze morgen in het teken van het ophalen van de Kerstbomen in Aalten en een flink peloton AVA-leden had zich voor deze activiteit aangemeld. Coördinator Gerben Duenk had in de voorbereiding de nodige ruggespraak gehouden met kerstboomactie-deskundige Dirk ter Maat, die in het verleden alles regelde. Duenk heette iedereen welkom en gaf aan, dat hij speciaal voor deze dag een winters weertje had besteld. En daar was niets aangelogen, want de kwakkeltemperatuur van de laatste weken was `s nachts omgeslagen in licht vriezend weer en er waren zelfs enkele vlokken sneeuw gevallen om het winterse plaatje compleet te maken. Voordat de troepen op pad gingen werden er eerst een paar mooie plaatjes geschoten door de huisfotograaf om de onderlinge band te vergroten en de sfeer te verhogen.

De kern van Aalten was het werkgebied waar het allemaal moest gaan gebeuren en  opgesplitst in 11 routes, die moesten worden afgewerkt.

Het tempo lag gelijk al immens hoog en het was duidelijk dat “de rapers” in uitstekende conditie verkeerden en de kerstbomen vlogen dan ook in hoog tempo op de aanhangers. Halverwege de ochtend was er een koffiestop ingelast en het trio van de catering, Ingrid van Zolingen en Anton en Hermien Daniels, had alle registers losgetrokken om het de sjouwers en chauffeurs naar de zin te maken en bood voldoende mogelijkheden om de calorieën weer op peil te kunnen brengen.

Honderden blauwsparren, Noordmannen en kerstdennen werden door het AVA`70-peloton naar de Aaltense gemeentewerf gebracht. Daar waren prachtige, fijn gezaagde exemplaren bij, maar ook foeilelijke lummels en enorme joekels van bomen met een kluit, zo groot als een skippybal. Af en toe was er zelfs een bruintje bij, maar ook dit randgeval werd meegenomen.

In recordtempo werd Aalten kerstboomvrij gemaakt en even na het middaguur bleek de klus geklaard en ging het hele gezelschap weer terug naar de thuishaven, waar de keus niet gemakkelijk was: of erwtensoep of tomatensoep, allebei met brood overigens. Coördinator Duenk gaf in zijn nababbel aan, dat de kerstbomen-inzamelactie als zeer geslaagd mag worden beschouwden dat er in totaal 1027 exemplaren geraapt zijn!

Na aftrek van de, tot een minimum gereduceerde, kosten vloeit er toch even € 463,50 in de clubkas van AVA`70, dat overigens gereserveerd zal worden voor de inrichting van het nieuwe clubgebouw.

Sponsor autobedrijf JAWI had besloten om de 12 chauffeurs, die hun medewerking hadden verleend, een gratis autowasbeurt aan te bieden. Een mooi gebaar dat uiteraard ook bijzonder werd gewaardeerd.

Tevreden keerde iedereen huiswaarts en gezien het feit, dat alles zeer snel was verlopen, zal menigeen toch nog even de hardloopschoenen uit de kast hebben gehaald om een trainingsrondje te maken……… 

De organisatie van de Kerstbomenactie bedankt de sjouwers en chauffeurs voor de hulp en het beschikbaar stellen van het materiaal. We waren ook aangenaam verrast door de grote groep jeugdleden die deze activiteit hebben geholpen. De noeste arbeid werd beloond met koffie, broodjes, cake, oliebollen en soep. Ingrid, Anton en Hermien: “Wat hebt jullie ons toch verwend!”

Klik op de foto voor een uitvergroting