De afgelopen corona-periode verschenen er maar weinig berichten over succesvolle clubgenoten in de media. Wedstrijden waren er immers niet, dus ook geen podiumplekken. Toch was er een AVA-jaan die wel degelijk volop in de schijnwerpers stond. Regionale kranten en grote landelijke dagbladen plaatsten hele pagina`s over Diederik Verbakel. Het ging in de artikelen niet zozeer over de sportieve prestaties van de fanatieke loper uit de B-selectie. Nee, DIED is een artistiek talent en verrast de wereld met ontwerpen van bijzonder kleurrijke kleding, die ook nog eens op een opvallende wijze wordt gepresenteerd.

Een portret over de goedlachse en hardlopende “modekoning van Aalten”……..
 

Schets even je (werk)carrière in vogelvlucht, voor de leden die je nog niet kennen?

Hier in het kort mijn fashion life! In 1999 studeerde ik samen met Marieke Holthuis (mijn best friend) af op de Hogeschool voor de kunsten Arnhem Modevormgeving. Met mijn eindexamen collectie won ik de Frans Molenaar Couture Award 2000. De collectie  werd gespot door een Italiaanse headhunter en vervolgens kreeg ik samen met Marieke een baan aangeboden in Italie bij het jeansmerk DIESEL. In totaal woonde en werkten wij er 10 jaar. Na deze 10 jaar besloten we een wereldreis te maken en onze eigen ontwerpstudio en merk op te zetten in Aalten. Ons merk en studio bestaan nu ook alweer ruim 11 jaar, waarbij we werken voor verschillende bedrijven in Italie en China. Daarnaast runnen we ons label en hebben een eigen webshop *DIED* Dit alles vanuit ons mooie pand Landstraat 10: beneden in het pand zit onze ontwerp studio en wij wonen boven.

Onze kleurrijke collectie kunst, kleding en kussens verkopen we van New York tot Japan en natuurlijk ook gewoon aan klanten in Aalten! 

Nog even ter uitleg, omdat de meeste mensen zich dit afvragen….. Marieke en ik woonden in Arnhem in hetzelfde studentenhuis. Ik zat eigenlijk altijd bij Marieke in haar keuken, want ze maakt al jaren heerlijke gerechten.

We zijn geen stel, ik ben zo gay als papagaai en Marieke heeft een leuke vriend! Maar aangezien het samenwonen al jaren zo goed bevalt is het onze success-formule geworden.  Marieke kookt inmiddels echt de sterren van de hemel, want is ook officieel geslaagd voor haar diploma als zelfstandig kok! Vind je het leuk haar bijzondere kookkunsten te volgen dat kan op www.instagram.com/cucinamary  
 

Zie je het trainen bij AVA`70 als ontspanning of inspanning?

Het trainen is voor mij een heerlijk moment om even niet aan mode en het werk te denken, dus voelt het voor mij als een ontspanning!
 

Zie je overeenkomsten tussen het werken in de modewereld en hardlopen?

Het is voor hardlopen belangrijk om met regelmaat te trainen, en dit geldt ook voor mode. Je moet je ogen getraind houden om de trends niet te missen.
 

Welk doel heb je met hardlopen voor ogen?

Ik vind het heerlijk om fit te blijven op deze manier, ik combineer crossfit met hardlopen en dit werkt perfect voor mij.
 

Wat is tot nu toe je mooiste belevenis met hardlopen?

De marathon van Rotterdam was toch wel een mooie ervaring qua hardlopen. Ik had wel de pech dat ik voor werk net met een jet-lag uit China aan de marathon begon samen met mijn broer Ewoud. Ik moest uiteindelijk afhaken op de 30 km. IK WAS KAPOT!
 

Opvallend detail: het kleurenpalet bij je mode, zien we niet terug in je hardloopkleding?

Klopt! Ik ben eigenlijk een saaie mus.
 

Heb je nog bepaalde hardloopdoelen op termijn?

Ik heb mijzelf weer ingeschreven voor de DAM tot DAM loop op zondag 19 september a.s. Een erg leuke route met een lengte van 10 Engelse Mijl, dus daar ga ik mij weer fit voor trainen! Even de corona kilo’s eraf!
 

Ben je de coronatijd goed doorgekomen?

Doordat ik veel international werk doe, viel bij ons al snel alles stil qua mode opdrachten. Eerst het werk uit China daarna Italie…Veel bedrijven zaten in zwaar weer vanwege de corona. En wij zijn qua externe werkers gemakkelijk weg te snijden uit de budgetten.

Maar hierdoor kwam er tijd voor allemaal bijzondere kunstprojecten en meer tijd voor onze eigen webshop www.diedshop.com  Het werd zo’n succes dat we op deze manier blijven doorgaan! De opdrachten voor ons consultancy werk lopen inmiddels ook weer.
 

Wil je verder nog iets kwijt?

Dat Marco van Rijs de beste trainer is! Marco van Rijs for President!

En als je mij en al mijn kunstprojecten wilt volgen dan kan dit hier: www.instagram.com/diederik_verbakel