Op zondag 6 juni jl. vond de kick off plaats van de voorbereidingen, die tal van AVA-janen over de streep moet brengen in een najaarsmarathon. Hoofddoel is de klassieker in Rotterdam, zie voor zondag 24 oktober a.s. op de wedstrijdkalender staat, zij het wel met potlood. Besloten is echter om niets aan het toeval over te laten en te kiezen voor een lange aanloop van 18 weken, die opgesplitst gaat worden in 2 delen vanwege de naderende vakantieperiode. De eerste helft zal vooral gericht zijn op het uitbouwen van de kilometers, terwijl na de vakantie specifieker in de richting van de marathon getraind zal worden.

Overigens betreft het hier een herstart van “The road to Rotterdam”, immers ook in 2019 werd er gestart met een grootse voorbereiding op de marathon die in april van 2020 plaats zou gaan vinden. Tientallen clubgenoten waren in de vorm van hun leven en hadden weken, dan wel maanden geleefd als een monnik of non. Echter in het zicht van de haven gooide corona roet in het eten en werd de race afgelast. Een enorme domper, die elke atleet op zijn eigen wijze heeft moeten verwerken. Bij de een duurde dit duidelijk langer dan bij de ander. Nu het coronavirus duidelijk op zijn retour is, de groepstrainingen eindelijk hervat werden en de koppies weer grotendeels fris zijn, is besloten om de marathontraining te hervatten.

Kilometervreter Wim Brinkman pakte de regie en peilde de belangstelling. De reacties boden voldoende perspectief om lange duurlopen op de zondag te gaan organiseren en zo gebeurde. Op de eerste zondag van juni stond er een selectief clubje met ijzersterke atleten klaar voor de openingsrun, waarbij gekozen kon worden uit een afstand van 12,5 of 17 kilometer. Prima uitgezet en onder uitstekende omstandigheden ging de selectie richting IJzerlo om vervolgens via Dale weer op de thuisbasis van AVA`70 te arriveren. Mooi tempo, schitterende omgeving en koffie als afsluiter…. Een beter begin is bijna niet denkbaar. De komende maanden zal de groep ongetwijfeld gaan groeien, evenals de te lopen afstanden. Een aantal lopers van “Team 2020” heeft al toegezegd binnenkort aan te sluiten, er zijn nog wat dravertjes met mitsen en maren, maar ook die zullen spoedig overstag gaan. Kortom, de selectie zal in kwantiteit en ook in kwaliteit zeker vergroot en versterkt gaan worden. Overigens zijn de duurlopen zeker ook voor AVA-janen die zich willen gaan voorbereiden op de marathon van Amsterdam of graag een lange duurloop willen maken. Ook gastlopers zijn van harte welkom om aan te sluiten. De trainingen worden van tevoren aangekondigd!