Elke maand zullen MSc Kinderfysiotherapeut Elke Schuurman en MSc Manueeltherapeut Mark te Brake een blog schrijven over diverse onderwerpen. Elke zal vanuit haar specialisatie in gaan op blessures, de preventie van blessures bij kinderen en de motorische ontwikkeling van kinderen. Mark zal zich voornamelijk richten op diverse onderwerpen binnen de hardloopsport. Dit kan variëren van hardloopblessures tot diverse trainingsmethodes, denk hierbij aan intervaltraining of heuveltraining. De blogs worden geschreven aan de hand van de nieuwste wetenschappelijk inzichten en ervaringen en kennis van de fysiotherapeuten. Elke en Mark zijn beide werkzaam als gespecialiseerd fysiotherapeuten van Fysio Oude IJsselstreek op de locatie in Terborg, maar sinds vorig jaar ook op de locatie in Aalten op het terrein van atletiekvereniging AVA’70.  Op deze locatie kunt u gebruik maken van onder andere de specialisaties manuele therapie, kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie.

Patellofemorale klachten komen regelmatig voor bij kinderen tussen de 12 en 19 jaar, meer bij meisjes dan bij jongens. Ook volwassenen kunnen deze klachten krijgen.

Kenmerkend voor deze klacht is pijn aan de voorzijde van de knie of rond de knieschijf. De pijn wordt voornamelijk gevoeld tijdens (hard)lopen, traplopen, fietsen of hurken. Deze klachten komen regelmatig voor bij hardlopers, maar ook bij andere sporten waar rennen en springen veel wordt gedaan is dit een veelvoorkomende klacht.

Patellofemorale klachten treden meestal geleidelijk op, waarbij de klachten in de tijd steeds erger worden. Wanneer we de knie buigen en strekken beweegt de knieschijf naar boven en beneden in een groef. Je kunt het vergelijken met een trein op een spoorbaan, hierbij is de knieschijf de trein en de groef de spoorbaan. Wanneer de trein net niet goed op de rails loopt ontstaan er problemen, dit is de pijn die je ervaart in of rondom je knie.

De oorzaak van patellofemorale klachten is niet altijd duidelijk, vaak is er een disbalans van verschillende structuren van het lichaam. De oorzaak van de klacht kan bijvoorbeeld een verminderde spierkracht van spieren rondom de knie of heup zijn. Daarnaast kan een verkeerde stand van het been, intensieve sportbeoefening tijdens de groei of bijvoorbeeld overgewicht de boosdoener zijn van het ontstaan of in stand houden van de pijnklachten.

Patellofemorale klachten kunnen erg lang duren en soms zelfs vaker terug komen. Het goede nieuws is dat er bij deze klachten geen schade veroorzaakt wordt en je dus niets kapot kunt maken wanneer je doorgaat met bewegen.

Kan ik wel blijven sporten?

Afhankelijk van hoeveel klachten je hebt is het goed om de training aan te passen of misschien zelfs wel even een korte pauze van je sport in te lassen. Een vervangende sport die de klachten niet uitlokt, kan een goede oplossing zijn om toch lekker te blijven bewegen.

Kan ik zelf wat doen?

Vermijdt activiteiten die de klachten uitlokken, dit kan bijvoorbeeld fietsen met een hoge weerstand zijn, zet de versnelling lager zodat je minder weerstand hebt. Diepe kniebuigingen zullen de klachten doen verergeren, als je bijvoorbeeld een squat of een legpress uitvoert, kun je deze beter uitvoeren door minder diep door te zakken zodat de knie niet zover hoeft te buigen.

De fysiotherapeut kan onderzoek uitvoeren om te kijken waar de oorzaak ligt. Deze kan helpen om gerichte krachttraining te doen van bijvoorbeeld beenspieren of rompspieren. Oefentherapie helpt om de klachten te verminderen zodat het sporten zo snel mogelijk weer volledig opgepakt kan worden.

Ervaar jij of je kind al langere tijd deze klachten? Of lukt het niet zelf deze klachten onder controle te krijgen? Neem dan contact op met de gespecialiseerd kinderfysiotherapeut of sportfysiotherapeut van Fysio Oude IJsselstreek