Jerrel Balke als goedlachse reporter op pad voor AVA'70 

Het was een vreemde gewaarwording….

Op dinsdagavond 14 juli jl. stond de jaarlijkse ledenvergadering bij AVA`70 om even voor half 9 op het punt van beginnen, maar het clubhuis was angstvallig leeg. Het is bij menig vereniging misschien een gebruikelijk beeld, maar bij AVA`70 is dit zeker niet het geval. Normaliter puilt het gebouw bijna uit, wanneer de jaarcijfers bekend worden gemaakt en het toekomstperspectief wordt gedeeld. Niet dat het nou telkens heel erg veel schokkende zaken bevat, maar het is er wel allemachtig gezellig. Na het officiële gedeelte wordt er traditioneel nog een sapje gedronken op de goede afloop en keren de aanwezige Avianen weer met een tevreden gevoel huiswaarts. Vanwege de coronacrisis moest het ditmaal op een andere en sobere wijze plaats vinden en deze onwaardige ambiance hadden de hardwerkende bestuursleden ook allerminst verdiend! Ga er maar aan staan…. Besta je 50 jaar, worden er tal van festiviteiten georganiseerd en moet je het hele programma skippen. Net als talloze andere activiteiten overigens, die AVA`70 jaarlijks op de kalender zet. Niets van dat alles dus. Sterker nog, in plaats daarvan heeft het bestuur de afgelopen maanden moeten snijden in de hechte band die er bestaat tussen de leden met verre van populaire maatregelen. Geen grote gezellige samenkomsten, geen gezamenlijke groepstrainingen, het clubhuis op slot en de bar gesloten. Het was voor sommigen bijna niet uit te houden en zij gingen uit zichzelf al in quarantaine. En waar de één wekenlang solo op pad ging, zochten anderen elkaar stiekem op om niet alleen te hoeven trainen. Inmiddels is het allemaal wat beter en worden onderlinge banden aangehaald en vertroebelde relaties weer wat opgepoetst.

Afijn, een vrijwel lege vergaderzaal dus, maar de moderne techniek zorgde er toch voor, dat alle leden de mogelijkheid hadden om de vergadering via een livestreamverbinding te kunnen volgen. Beelden liegen niet en al snel bleek er een bijzondere gast aanwezig te zijn, die de indruk wekte de boodschap niet helemaal te hebben begrepen en hij had zich dan ook een mooi plekje weten te bemachtigen. Het was niemand minder dan Theo Stronks en van hem is wel algemeen bekend, dat hij bij tijd en wijlen onder en boven de wet leeft. Later bleek pas, dat hij wel degelijk een verschrikkelijk belangrijke rol had op deze bijzondere ledenvergadering.

De opening werd gedaan door Erwin Wamelink, die op zijn eigen wijze stil stond bij het overlijden van Sien Meinen. Ze groeide uit tot een heus clubicoon en overleed eind mei aan een slopende ziekte. De vereniging verliest een grootse inspiratiebron, wiens hart vooral bij de jeugd lag. Bijzonder veel indruk maakte de laatste ronde van Sien op haar AVA-baan, waar meer dan 150 kids bij aanwezig waren. Een minuut stilte zorgde  voor een kippenvelmoment in clubhuis, maar vast en zeker ook bij de thuisvolgers……..

Minstens net zo indrukwekkend was de wijze waarop de zoon van Sien, voorzitter Rudi Meinen het programma vervolgde. In vogelvlucht schetste hij de geschiedenis van AVA`70, feitelijk ontstaan in het Loohuisbos tot aan de huidige accommodatie. Daarna volgden de agendapunten elkaar in snel tempo op en het mooie was dat elk bestuurslid, keurig gehuld in clubkledij, verslag deed van zijn eigen portefeuille. Hoe mooi is dat? Rudi Meinen gaf als voorzitter de aftrap en begon met een bestuurswissel. Patrick Ikink had de afgelopen jaren bewezen een geweldig drijvende kracht te zijn achter het sponsorgebeuren. Achter de schermen zal hij zeker nog actief blijven, maar zijn stoel in het bestuur zal worden ingenomen door Veronique Schulingkamp. Echter, dat bleek nog niet alles te zijn. Er komt namelijk nog een nieuw gezicht aan tafel, want ook Joost Lammers gaat zich voegen bij deze club illustere leden met een grote mate van beslissingsbevoegdheid. Bijzonder is het natuurlijk wel. Waar het gros van de verenigingen in Nederland een incompleet bestuur hebben, vindt er bij AVA`70 zelfs nog een uitbreiding plaats.  En gewoon onbezoldigd…

De ingezette beleidslijn krijgt ook komend jaar een vervolg. Speerpunten daarbij zijn laagdrempeligheid, (sport)plezier, saamhorigheid, open communicatie en waardering van vrijwilligers. Er wordt daarnaast ook ingezet op de verdere samenwerking met verschillende verenigingen, onder het motto “samen kun je beter en sterker worden.” Bij de doelstellingen van 2019 stond weer keurig een groen vinkje, dus ook daar kan netjes een streep door. Het vertelstokje werd vervolgens overgenomen door Walter Vaags, die behept is met accommodatie-zaken. De baanproblematiek vormt daarbij natuurlijk wel een hoofdpijndossier en is inmiddels al enkele jaren helaas een vast agendapunt. Er gloort echter wat licht aan de horizon, al zal de algehele renovatie een ingrijpend gebeuren gaan worden. De tijd zal het leren. Een aantal andere zaken staan feitelijk geparkeerd i.v.m. de coronamaatregelen, maar dit zal ongetwijfeld op termijn worden opgepakt. Op financieel gebied kon Linda Scholten melden dat ook 2019 best weer een goed jaar was en met een mooie plus kon worden afgesloten. In de administratie zat ook geen enkele duistere uitgave, zo wist het hoofd van de controledienst, Theo Stronks, te melden. Op 1 bonnetje na. Het betrof een uitgave van dik 391 euro en had betrekking op het team T & F. Na een kleine 11 minuten kwam woordvoerder Erwin Wamelink met de verklaring. Het bleek dat de blonde parel himself eventjes wat had “geleend” om enkele privé-uitgaven te bekostigen. Uiteraard werd deze uitglijder door de zaal geaccepteerd, want Wamelink kan zich dit wel permitteren. Ook Theo streek zich barmhartig over zijn hart en pakte nog een lekker biertje op de goede afloop.  

Marloes Wensink had zich een vrolijker debuutjaar voorgesteld in het bestuur van AVA`70. Ze was belast met het jubileumprogramma en er stond een prachtige serie activiteiten op de rol. Helaas moest alles geskipt worden, maar de goedlachse blondine houdt de moed er prima in en wist te melden, dat het in 2021 helemaal goed zou komen. Dus bij dezen!

De verschillende sprekers werden afgewisseld met een prachtige verslag van huldigingen van de verschillende leden. Gaston Balke toonde zich een meer dan talentvolle reporter, die samen met zijn charmante assistente Joke, die ook toevallig Balke heet, de regio in trok. Joppe Roos legde alles met de camera vast en zo ontstond een vermakelijk schouwspel. Jan Raben en Gerrit Heinen werden als leden van het eerste uur blij gemaakt met een zeer toepasselijk cadeau en een ruiker. Johan Assink overkwam hetzelfde en hij is reeds 40 jaar actief betrokken bij de club. Sander Wikkerink moest zelfs zijn duurloop onderbreken om ook wat fijne attenties in ontvangst te nemen. Dit na 25 jaar lidmaatschap in tal van functies en hoedanigheden. Het vrolijke trio  vertrok vervolgens naar de goudkust van Barlo om Patrick Ikink in het zonnetje te zetten na een jarenlange rol in het bestuur. Even verderop was het Romy van Rijs, die als dank voor haar trainerschap een presentje kreeg bij het afscheid. Tenslotte viel ook Herman Baten in de prijzen, want een hardnekkige blessure maakte een helaas een einde aan zijn trainerscarrière.

Het voordeel van deze wijze van het houden van de ledenvergadering is natuurlijk, dat je het vrijwel onmogelijk maakt om lastige vragen te ontvangen en dat bleek dan ook prima te werken. Snel verscheen op de livestream het beeld, dat er effen werd gepauzeerd voor de tweede helft en de kleine club aanwezigen kon gelijktijdig even bijkomen van de inspanningen van het eerste bedrijf. In allerijl werd er gewerkt aan het klaarzetten van een heuse muziekinstallatie, want R.A.T. zou nog van zich laten horen. Topmuzikant Thijs Rensink, zoon van de Sloffert en zijn vrouw, had wat vrienden meegenomen en met zijn drieën zorgden ze voor een puik stukje muziek. En terwijl het bestuur zich swingend door het clubhuis bewoog, gewapend met een lekker biertje, zat de rest van de vereniging zich thuis te verbijten. Goh, wat zouden ze hier graag bij zijn geweest. Tuurlijk, het bestuur werd dit verzetje uiteraard van harte gegund voor hun tomeloze inzet, maar toch…

In 2021 zijn er weer nieuwe ronden en nieuwe kansen. Reken maar dat het clubhuis dan weer bomvol zit en dat het een gezellige avond gaat worden!