Het concept was nieuw, de weergoden in mineur en de kersverse klusleider het overzicht volledig kwijt. Niets stond een blamerende mislukking nog in de weg.

Om 9.00 uur zouden we beginnen, maar om 8.05 stond de lange delegeerder al parkeerplaatsen vrij te houden en koffiemachines voor te verwarmen. De verwachting was dat de meeste klussers de dag zouden aanvangen met het gebruikelijke duurloopje, dus we zouden met een overzichtelijk clubje rustig aan beginnen.
Toen klokslag 9.00 uur de lopers de kantine hadden verlaten staarden echter nog ruim 50 ogen verwachtingsvol naar de opgewekte werkverdeler.

Na een korte uiteenzetting van de plannen vormden er zich spontaan groepjes en binnen 10 minuten liep elk team met een kleurrijke klusbon naar de gekozen werkplek. De zenuwachtige chef had zich voorbereid op een stortvloed van lastige vragen, maar het geoliede vrijwilligerslegioen van AVA heeft blijkbaar aan een half woord genoeg. GEWELDIG!

Ook het weer werkte goed mee. De hele morgen was het droog en de krioelende mierenhoop van klussers werd alsmaar groter, doordat duurlopers en uitslapers zich langzaamaan meldden voor hun dienst. “Improvisatie-Ingrid” en haar brigade lukte het wonderbaarlijk om tussen de middag de bestelling van 20 lunches her-te-verdelen en toch bijna 40 monden te voeden!

Na de lunch hield de regen niet meer op, maar iedereen voelde zich toegewijd aan haar/zijn taak. Aan stoppen, of zelfs maar schuilen, werd niet gedacht. 1 voor 1 kwamen de afgeronde en ingevulde klusbonnen retour. Nog wisten de meesten niet van ophouden en meldde men zich spontaan bij lopende klussen om massaal de eindsprint in te zetten. Een uur eerder dan verwacht waren alle karweien afgerond en dromde het legioen samen in de kantine voor Hugo, bier en resten van de lunch. Een opmerkzaam persoon stelde tot slot de klok vast in op zomertijd, zodat uiteindelijk de dag toch nog volgens planning verliep.

Hulde aan alle vrijwilligers!! Jullie zijn GOUD waard!