Normaliter is het zo, dat extra bewaking er voor moet zorgen, dat er een veiligere situatie ontstaat. Maar dat gaat niet in alle gevallen op!

De maand mei is immers volop aan de gang en dat betekent dat de vogels hun eieren leggen en het broedseizoen in volle gang is. Ook de buizerd doet aan deze rituelen mee en dit wil nog wel eens voor problemen zorgen. Het mannetje heeft het namelijk niet zo op (individuele) uitslovers als wandelaars en hardlopers en laat dit soms overduidelijk weten. Er zijn diverse trainingsgebieden, waar het gevaar zich van boven laat gelden. Bekend is op dit moment in ieder geval, dat in de Ringkamp en de Vossenbultenweg (in de buurt van de Vennebulten) alarmfase oranje van kracht is. Dit wil zeggen dat er niet direct gevaar voor de volksgezondheid is, maar dat het kan voorkomen, dat je als atleet of atlete bij de kuif wordt gepakt of in de nek wordt gegrepen. Behalve deze lichamelijke ongemakken, heeft ook het hart het bij een dergelijke aanval niet gemakkelijk en worden er soms waarden van ver over de 200 gemeten.

Blijf in noodsituaties kalm, wat vaak niet zal lukken en zoek dekking onder een boom. Probeer de buizerd met takken te verjagen en maak desnoods het krijsende geluid van een kraai na, want daar heeft de buizerd hekel aan.