“ALS ER WAT TE DOEN IS, ZIJN WIJ ER BIJ!”

 Zaterdag 15 juli om 19.46 uur in de Undercovertent bij de Zwarte Cross…

Het is spitsuur als zich bij de bar lachend Paul Dieks meldt. De sympathieke wedstrijdleider van collega-atletiekvereniging ARGO en roept boven de knalharde muziek uit: “Als er wat te doen is, zijn ze er van AVA`70 ook altijd bij!” 

Op donderdagochtend begon de eerste club van vrijwilligers al met de werkzaamheden. Ze werden ingezet bij de caravansluis, waar de kampeerders met hun sleurhut aan een grondige controle worden onderworpen. Het vormt in feite de opening van de Zwarte Cross. De sfeer is buitengewoon uitstekend, er zit nog niet zo gek veel drank in de toekomstige bewoners van de camping, dus een goed gesprek is nog mogelijk. Daarnaast is de optocht van de verschillende voertuigen natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich. De teksten die zijn aangebracht, zijn af en toe van een bedenkelijk niveau, maar dat vergroot de feestvreugde natuurlijk wel….

Voor dag en dauw vertrok de vrijdagmorgenploeg richting Lichtenvoorde. Hun missie was, om vanaf een uurtje of 07.00 uur in de ochtend, de campinggasten de mogelijkheid te bieden om een kop koffie aan te schaffen. Cafeïne kan een kater verdrijven, zo luidde de slogan en met grote tanks op de rug, slenterde de AVA`70-bemanning tussen tenten en andere overnachtingsplekken door. Nestor van de koffieschenkers was Johan Assink. De grijze eminentie vond het allemaal prachtig wat hij op zijn tocht tussen scheerlijnen, kratten bier, vuilnis, verdwaalde slipjes en wat al niet meer, aantrof. Ondertussen kon hij het ook niet laten, om een enkeling, die er nog wat frisser uitzag, uit te nodigen, om bij AVA`70 te komen hardlopen. De tijd zal het leren, wat deze serieuze lobby oplevert. Het was op deze vrijdagochtend in ieder geval wel beregezellig.  

Een heerlijke mengelmoes van fris, fruitige jongeren en knap ogende ervaringsdeskundigen, bemanden op vrijdagavond de bar in de discotent. Wat dan in ieder geval zeker is, dat je alle muziek mee kunt blèren, maar dat je ook aan moet poten, want in deze entourage wordt meer dan gemiddeld gedronken. Omdat AVA`70 veel hardlooptalent had ingezet in dit vrijwilligerscluster, keek het barhoofd van dienst zich deze avond en nacht de ogen uit, van de tomeloze inzet, die de blauwhemden aan de dag legden. Tot in de late uurtjes was het swingen geblazen voor, maar zeker ook achter de bar…

Zaterdagmiddag, even na 16.00 uur, vertrok al weer een nieuwe lichting AVA-janen in de richting van het Zwarte Cross- walhalla, voor hun bijdrage aan het evenement. Hoe het kan is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar ook dit peloton liep weer over van de kwaliteiten. Dat had het barhoofd van ons onderkomen, de Undercovertent, ook al gelijk in het snotje. Nog geen 6 minuten na aankomst, werd er al gesneden in de hechte formatie, want een kwartet dravers werd elders ingezet. Er moest door de achterblijvers een tandje worden bijgeschakeld, maar dat leverde totaal geen problemen op. Sterker nog, het draaide tot sluitingstijd als de brandweer en een voorzichtige balans van de omzet, leverde het resultaat op van 24.568 glazen bier, 2341 Nozems, een dikke 1560 flessen water, minimaal 852 blikjes in the mix en machtig veel plezier. 

Ook op de laatste dag, nee nacht, moest AVA`70 nog vol aan de bak. De Tirolertent was het domein, waar de “diehards” nog tot bijna maandagmorgen terecht konden voor lekker sap en een flauwe grap. De topbarkepers waren niet kapot te krijgen en lieten de klanten de laatste blauwe muntjes uit de broekzakken halen. Het feest bleek er zeker niet minder gezellig om.