In de Achterhoek zijn we enorm trots op ons stukje Nederland. Het prachtige coulissenlandschap in het grensgebied, de soms eeuwenoude landgoederen bij Vorden met hun bossen, hoogveen in het grensgebied, de heuvels van het Montferland en Lochem, gemoedelijke dorpjes, noem maar op. Genoeg reden voor duizenden toeristen om ieder jaar vakantie te komen vieren. Maar al die drukte daar houden we eigenlijk helemaal niet zo van. Wij kloppen ons niet op de borst om te roepen hoe goed we zijn. Wij doen gewoon en dat vinden we goed genoeg.

In het kader van het 50-jarig jubileum van atletiekvereniging AVA’70 te Aalten zijn er allerlei evenementen gepland in 2020. Helaas zijn deze bijna allemaal geschrapt wegens de Corona crisis. Een aantal fanatieke trail- en ultralopers meenden dat daar ook heel goed een Ultra in de prachtige Achterhoek bij zou passen, de Achterhoek-Ultra was geboren. Dat de afstand 50 km zou worden lag dan ook voor de hand. Maar in plaats van een grootschalige wedstrijd wordt het meer een besloten feestje voor loopvrienden. En omdat niet alle loopvrienden 50 km kunnen lopen mag je ook meedoen in estafettevorm (teams van drie).

Door de Corona crisis is er op wedstrijd gebied van alles in het water gevallen. Maar met de geldende regelgeving en gezien de kleinschaligheid kan ons evenement gewoon doorgaan! Met wat aanpassingen op het gebied van afstand, hygiëne etc.

Net als bij de Duitse ‘Einladungslaufen’ hebben we geen volledig gemarkeerd parcours met verzorgingsposten iedere 5 km en vrijwilligers die overal het verkeer tegenhouden, ook geen pacers, prijzen en dat soort dingen. Wat hebben we dan wel? We hebben een route die te downloaden is en die je met behulp van een smartphone, sporthorloge of GPS-handheld kunt volgen. Je kunt hem zelfs gewoon printen en de kaart volgen. Je mag alleen lopen of met groepjes, wat je maar wil. Iedereen is volledig verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid onderweg, er wordt niets afgesloten en de normale verkeersregels gelden.  Eigenlijk net als bij iedere gewone trainingsloop dus.

Er zijn nog wat plekken vrij voor de Achterhoek-Ultra op 10-10-2020! Kleinschalig, gemoedelijke sfeer en natuurlijk het mooie Achterhoekse landschap waar je met behulp van GPS of kaart zelf je route navigeert. Geen wedstrijddruk, gewoon genieten. Ideaal om je eerste ultra te lopen, maar als 50 km te ver is kun je als team van drie ook meedoen.

 

WWW.ACHTERHOEK-ULTRA.NL