Hoe zat het ook al weer met de regels van het RIVM:

* blijf zoveel mogelijk thuis

* houdt 1,5 meter afstand

* als je gaat sporten, doe het solo

Het aanpassingsvermogen is best groot en als het dan niet anders kan, ga je dan toch maar alleen op pad om de hardlooptraining af te werken. Groot voordeel hierbij is natuurlijk in onze regio wel, dat je al snel de vrije natuur in rent en dat is heel wat waard. Waar je ook woont, je kunt al snel in gebieden komen, waar het kwetteren van vogels het enigste geluid is dat je hoort, grazende reeën je met grote ogen aankijken en rondhuppelende hazen je bewegingen nabootsen. Vaak wel iets sneller, maar toch.. Nee, als je een beetje oog hebt (gekregen) voor de natuur, wonen wij in een skitterend stukje Nederland.

Jeroen Stronks komt van oorsprong uit Aalten, woont en werkt inmiddels elders, maar keert regelmatig terug naar zijn roots. De technisch begenadigde voetballer van AZSV 6 doet aan een teamsport en dat zit helemaal in de ban. Om zijn conditie een beetje op peil te houden, doet hij zijn hardloopkicks regelmatig aan en laat daarbij de trainingsschema`s opstellen door zijn wereldberoemde schoonvader. Op vrijdag 24 april jl. wilde hij zijn weekend inluiden met een hele prettige duurloop en kwam na enig geslinger terecht in de nabijheid van camping Goorzicht. Het liep letterlijk en figuurlijk gesmeerd, maar dat hij daarbij nauwlettend gevolgd werd ontging hem volledig. Ineens werd hij vanuit de rug aangevallen en voordat hij bekomen was van de schrik, was het al weer raak. De hartslag had inmiddels de 200 overschreden en de paslengte werd flink vergroot. De sympathieke fysiotherapeut was het slachtoffer geworden van een laffe actie van een buizerd.

O.K… moeders kan dan wel aan het broeden zijn, maar deze vorm van overmatige bescherming is toch totaal overbodig. De weelderige haardos in combinatie van een enigszins kippig ogend loopje, maakte hem in ieder geval wel ongewild tot een gewild object. Met zevenmijlslaarzen vloog de voetballer over het asfalt richting de thuisbasis en deed hijgend en puffend zijn verhaal. Twee dagen later was het al weer raak, toen Gerdy Hoornenborg dezelfde omgeving in haar trainingsloop had opgenomen. De ranke atlete, gehuld in een flitsend rose tanktop had de pas er lekker in, maar had de mannelijke buizerd in het geheel geen boodschap aan. De laagvlieger  liet met een steeds verder dalende vluchtroute weten, dat de AVA`70-atlete op moest rotten uit zijn territorium. De aanvaller leverde haar bijna een segmentrecord op, maar het was haar op deze zondag zeker niet te doen om een kroontje te scoren. Een klein weekje later ging Thomas Lohuis op pad voor een  pittige duurloop en de natuurliefhebber begaf zich al snel in het buitengebied en arriveerde via wat omzwervingen ook op de Boterdijk,  waar je soms beter als hardloper dus niet kunt komen. Niets vermoedend hield hij zijn strakke tempo aan, toen nietsvermoedend zijn haardos voor een landingsbaan werd aangezien van de agressieve buizerd. Een respectloze actie natuurlijk, zeker als je weet dat Lohuis dierenarts is en dus het beste voor heeft met grote, middelgrote en kleine dieren. Daarnaast was de atleet gehuld in het fraaie jubileumshirt van AVA`70 en dan verwacht je zo`n belachelijke natuurlijk al helemaal niet…. Nauwelijks bekomen van de schrik, volgde de tweede aanval en weer was het een voltreffer, die tot een bloedende hoofdwond leidde. Een tweetal mislukte pogingen later kwam de draver in hoog tempo in de bewoonde wereld en maakte de schade maar eens op. Lichamelijk gekwetst en psychisch toch ook wel licht gekrenkt door het agressieve, laffe gedrag van de buizerd, wist Lohuis de thuishaven te bereiken. 

Hoe het zover is gekomen weet eigenlijk nog steeds niemand, maar de alarmerende verhalen van de hardlopers in het Aaltense buitengebied, bereikten ook de beleidsbepalers van het RIVM. Er werden gelijk passende maatregelen aangekondigd en die hebben er toe geleidt, dat vanaf komende week kleine groepstrainingen met maximaal 10 personen weer mogelijk zijn. Bij AVA`70 is gelijk actie ondernomen om dit gelijk maar serieus in gang te zetten. De atleten moeten wel 1,5 meter uit elkaar lopen, maar het is voor de buizerd zo natuurlijk totaal niet meer interessant om een aanval te plaatsen.

Wie toch een keer een spannende en confronterende ervaring met de buizerd  op wil doen? Ga solo op pad, trek bij voorkeur een fel shirtje of hemdje aan en trek een nietsvermoedend gezicht als je op de Boterdijk bij camping Goorzicht rent!

Veel plezier, maar trainen met een klein groepje clubgenoten is vast en zeker leuker en gezelliger. In ieder geval veiliger