PRESENTATIE: “FIT ZIJN EN FIT BLIJVEN” 

 Van alleen hard trainen, wordt je geen betere hardloper. Ook een goed voedingspatroon speelt hierbij een hele belangrijke rol. Als hardlopers zijn we gezond bezig, maar er valt nog zeker winst te behalen. Dat is een conclusie, die getrokken kan worden, na de presentatie die afgelopen vrijdag plaats vond in het vol clubhuis van AVA`70. Denise van der Donk, erkend gewichtsconsulent en in opleiding tot orthomoleculair sportconsulent en Han Tieltjes, sportmasseur en deskundige op orthomoleculair voedingsgebied gaven een interessante lezing over het onderwerp “Fit zijn en fit blijven.”

Het begint eigenlijk allemaal bij de basis en dat is de dagelijkse voeding die wordt ingenomen. Centraal hierbij staat de alom bekende Schijf van 5, die bij iedereen wel bekend is. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel, dat de juiste hoeveelheden wordt genuttigd. Eigenlijk is dit niets nieuws, maar in de praktijk blijkt vaak, dat van het een de hoeveelheden worden overschreden, terwijl er van een andere schijf te weinig wordt gebruikt. Zo ontstaat er als het ware een verkeerde balans in het voedingspatroon. Naast de basisvoeding, die als het ware het fundament van de sportvoedingspyramide vormt, is ook sport specifieke voeding, zoals repen, sportdrank en gelletjes van belang zijn. Een derde toegevoegde waarde, die kan leiden tot betere prestaties zijn sportsupplementen. Een belangrijk en onderschat element, dat tot een betere sportprestatie leidt, is voldoende slaap. Niet alleen het aantal uren slaap is van belang, maar ook de regelmaat, zeker in aanloop na  een grote wedstrijd of tijdens een intensieve trainingsperiode.

Een drietal veel voorkomende problemen werden besproken en opvallend genoeg bleek, dat ook hierbij het (juiste) voedingspatroon een positieve invloed kan hebben op het voorkomen van problemen, maar ook bij het herstel.
Bij maag- en darmproblemen, die tal van hardlopers hinderen, is dit wel voor te stellen. Te laat eten of verkeerd voedsel, zullen maag en darmen al snel kunnen prikkelen en irriteren. De meeste atleten hebben al een vastpatroon, zodat problemen worden voorkomen. Desondanks is er nog extra winst te behalen met weinig aanpassingen. Een grote groep hardlopers heeft last van hoofdpijn direct na de wedstrijd en dit houdt soms langere tijd aan. In feite gaat het niet om reguliere hoofdpijn, maar is er sprake van een vorm van migraine. Een Vitaminetekort, kan hiervan heel goed de oorzaak zijn. Zorg ook altijd dat je voldoende drinkt. Richt je hierbij niet alleen op water. Betere is een isotone dorstlesser of water, dat je aanvult met mineralen. Een veel gehoorde blessure is op dit moment hielspoor, waarbij er in feite sprake is van overbelasting. Ook hierbij kan een verkeerd voedingspatroon van negatieve invloed zijn en kunnen de juiste voedingsstoffen het herstel te bevorderen. Het gebruik van Sportvoedingssupplementen zijn bij tal van sporten niet meer weg te denken. De tabletten, poeders en gelletjes zijn ook op elke hoek van de straat te koop, voor weinig. Echter, het gros van de middelen heeft nauwelijks of geen werkbare stoffen en hebben dan ook op geen enkele invloed op een goed resultaat. Het is bij aanschaf erg belangrijk om hier goed op te letten, Belangrijke suppleties zijn bijvoorbeeld Omega 3, Vitamine D3, Multivitamine, Vitamine c en Magnesium. Elke hardloper kan veel baat hebben bij een goed voedingssupplement. Het zal de prestatie kunnen verbeteren, het herstel bevorderen  en bovenal de balans in het lichaam optimaliseren.

 AVA`70-atleten hoeven echt niet op water en brood, want dat zal de prestatie zeker niet verbeteren. Dat er nog winst te behalen is bij het juiste voedingspatroon, het gebruik van sportspecifieke sportvoeding en het nemen van sportsupplementen, daar was iedereen het wel over eens!

Nu nog op zoek naar de juiste producten……

 

Mocht je vragen hebben op het gebied van basisvoeding, sportvoeding of sportsupplementen? Vraag het gerust aan Denise van der Donk:

E: info@Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..nl

T: 06-13035818  

De Twee Bruggenloop

                                     
 
                                                                                                                                                           
 

Hoofdsponsor AVA'70

 
 
 

Zoeken