De eerste avond van het project ‘Er een potje van maken’ zit er op. Zestien senioren uit Dinxperlo en drie ouderen uit Aalten schoven aan tafel bij Herbergh d’Olde Marckt op maandag 5 november voor een gratis drie-gangen-menu. Vrijwilligers, AVA’70 leden, haalden de senioren op en brachten ze na het diner weer naar huis. Het project voldoet aan een behoefte, alle vier avonden zijn volgeboekt, er is zelfs een wachtlijst. De deelnemende restaurants, giften van gasten en de opbrengst van de GUV Businessrun maken het project mede mogelijk.

Door Karin Stronks

Het is druk bij Herbergh d’Olde Marckt, auto’s rijden af en aan en de senioren stappen uit. Ze worden voortgeduwd in een rolstoel, lopen met een wandelstok of aan de arm van een medewerkster van Herbergh d’Olde Marckt naar talentverbinder Richard Jongetjes die ‘zijn’ gasten verwelkomt. Binnen is het behaaglijk, de verlichting is sfeervol, de tafels zijn gedekt. De senioren nuttigen een drankje en maken zich op voor een heerlijk drie-gangen-menu.

Echtparen en individuen
Na een lekkere kop soep spreekt initiatiefnemer Richard Jongetjes een welkomstwoord: “Er zijn hier zestien gasten uit Dinxperlo en drie Aaltenaren, we hopen dat er geen ruzie van komt! Welkom allemaal!” Hij vervolgt: “De organisatie van ‘Er een potje van maken’ ligt in handen van Figulus welzijn, zorgcombinatie Marga Klompé en bij mij als talentverbinder. Vier restaurants zijn verbonden aan dit project: Stegers, Herbergh d'Olde Marckt en Enjoy in Aalten en ‘t Dorpshuus in IJzerlo. Twee Vmbo leerlingen van Schaersvoorde helpen in de bediening. Deze avond is zwaar gesponsord door de Aaltense atletiekvereniging AVA’70, de helft van de opbrengst van de GUV Businessrun is geschonken aan ‘Er een potje van maken’. Dat is nog niet alles, de chauffeurs van vanavond zijn AVA leden! We hebben vanavond twee tafels met echtparen en één tafel met ‘individuen’! Een fijne avond toegewenst!”

Topkok 
Gerda Feenstra zit naast haar buurvrouw Miek Buurvrouw aan de ‘individuen tafel’. Gerda zit in een rolstoel en krijgt continu zuurstof toegediend. Ze merkt op: “Er een potje van maken is een leuk initiatief! Mijn echtgenote heeft mij opgegeven. Ik ben blij dat er voor mij en mijn ‘medicinale versieringen’ ruimte wordt gemaakt! We kunnen hier goed terecht en ik heb niet wekelijks de beschikking over een topkok…” Miek Buurvrouw ontdekte ‘Er een potje van maken’ in de krant. Ze glimlacht: “Er zijn veel Dinxperloërs vanavond!” Roelf Wapsenkamp (87) is goedlachs, hij kletst er gemoedelijk op los: “Haha, a-j plat könt praoten mo-j t neet loaten! Ik woon nog op mezelf in een bejaardenwoning, heb een hartoperatie ondergaan. Ik heb een rollator of een rolstoel nodig. Sensire komt me twee keer per dag helpen, mijn maaltijden krijg ik van Dr Jenny. Een keer uit eten vind ik erg fijn!”

Bescheidenheid
Aan een ‘echtparen-tafel’ zit Bennie Vinkenvleugel met zijn vrouw Ina en twee andere koppels. Ze praten geanimeerd met elkaar maar als het vlees met champignonsaus wordt opgediend vallen de gesprekken stil. “We lazen in de krant dat zich nog niet veel mensen hadden opgegeven voor ‘Er een potje van maken’, meest uit bescheidenheid. Voor ons gold dat ook maar ik heb toch gebeld. Dit is voor ons de eerste keer dat we mee-eten, het is prachtig! Wat ik erg mooi vind is dat vrijwilligers zich hiervoor inzetten. Neem nou onze chauffeurs, die doen het belangeloos! Geweldig!”

De GUV Businessrun, onderdeel van de Gerard Tebroke Memorialloop, telde dit jaar een deelnemersveld van 22 teams. Roy Mengerink: “Ja, dat worden er tot dusver elk jaar meer! De helft van de opbrengst doneren we aan een lokaal goed doel. Dit jaar hebben we gekozen voor het project ‘Er een potje van maken’. We vinden het een heel mooi project, dat senioren op deze manier blij worden gemaakt, met elkaar in contact komen en een keer lekker uit eten kunnen gaan. Onze bijdrage wordt goed besteed!”