'Nu kunnen zeker zes kansarme kinderen naar school'

Door Karin Stronks

AALTEN – Arent en Helma Noordink van de stichting Joanne Foundation kregen een fijne verrassing te verwerken op het AVA complex. Dat een deel van de opbrengst van de GUV businessrun naar Joanne Foundation zou gaan wisten zij. Dat GUV het bedrag nog eens fors naar boven zou afronden wisten ze niet, ook niet dat AVA een doos vol hardloopshirts en sportschoenen zou schenken. Op de ietwat schemerige dinsdagavond stonden zes blije mensen te applaudisseren voor deze gulle giften. Helma glimlacht: "Voor dit bedrag kunnen zeker zes kansarme kinderen een jaar naar school, geweldig!"

De GUV businessrun was dit jaar voor de derde keer onderdeel van de Gerard Tebroke Memorialloop (GTM), die eind mei in het Aaltense centrum werd gehouden. Bedrijven konden teams van minimaal drie en maximaal vijf collega's inschrijven voor een bedrag van 100,- euro. GUV vond dit een mooi initiatief en wierp zich op als hoofdsponsor van de GTM businessrun. GUV directeur Bert van Asselt geeft aan: "Wij hadden meteen een goed gevoel over deze businessrun voor het goede doel. AVA kan het geld voor onder andere de accommodatie benutten en een jaarlijks gekozen lokaal goed doel is natuurlijk alleen maar prachtig!" Veertien bedrijven schreven zich dit jaar in voor de GUV businessrun, een 5-kilometerloop. Vanaf het begin doneert AVA '70 een deel van de opbrengst aan een goed doel, stichting Jarige Job en de Voedselbank hebben voorgaande jaren een bedrag gekregen.

Dit jaar viel de keuze op de stichting Joanne Foundation. Frank Roos, PR man en fervent hardloper van AVA'70, vertelt: "We kiezen graag een lokaal goed doel, hierbij hebben we het vertrouwen dat het geld goed wordt besteed. Joanne Foundation is een bekende partij, heel Aalten weet waar Joanne Noordink mee bezig was. Heel Aalten kent het trieste verhaal van Joanne en ook dat haar ouders, samen met Vmbo scholieren en veel vrijwilligers het werk van Joanne voortzetten." Arent Noordink legt uit: "Dit geld gaat naar het project 'Kinderen naar school'. Wij bieden kansarme kinderen, en geloof maar dat daar echt kansarme kinderen leven, de mogelijkheid om naar school te gaan. Niet vrijblijvend maar structureel. Er wordt overigens wel inzet verwacht van de leerlingen!"

Op de cheque staat het bedrag van 700,- euro vermeld. Bert van Asselt van GUV schudt Arent en Helma Noordink de hand en merkt op: "Wij zullen het bedrag naar boven afronden en maken er 1000,- euro van. We vinden het een prachtig initiatief, Joanne Foundation is een goed doel wat lééft in Aalten, ook bij ons!" Helma en Arent Noordink reageerden verrast en erg blij. Helma zegt: "Wat goed, voor dit bedrag kunnen zeker zes kansarme kinderen een jaar naar school!" Er werd een spontaan applaus gegeven, handen geschud en gezoend.

AVA'70 had ook nog een extraatje in petto, een doos vol knalgele AVA hardloopshirts en sportschoenen werden aan Arent en Helma overhandigd. Frank Roos geeft aan: "Er mankeert niets aan de shirts, we hebben alleen een andere hoofdsponsor, daarom gebruiken we deze shirts niet meer. De schoenen krijgen jullie erbij, kijk maar eens of het bruikbaar is!" En weer waren Helma en Arent aangenaam verrast. Helma lacht: "In oktober ga ik weer naar Oeganda, en zeker kunnen deze sportspullen goed gebruikt worden! We moeten maar eens zien hoe we dit alles gaan regelen qua bagage. Het zijn geen zware goederen en het kan klein opgerold worden, ik weet zeker dat de mensen in Oeganda er dolblij mee zijn!" Er werd nog even nagepraat onder het genot van een kopje koffie. "Zeker zullen we foto's maken als we aangekomen zijn. We plaatsen altijd verslagen en foto's op de website over onze projecten", aldus Helma Noordink.

www.joannefoundation.nl